Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Berdych zase kouše. Rozboural Federerovu pohodu

New York - Agresivním stylem nenechal tenista Tomáš Berdych favorizovaného Rogera Federera diktovat hru a nečekaně vyřadil světovou jedničku ve čtvrtfinále US Open. Berdych Švýcara porazil 7:6, 6:4, 3:6 a 6:3. Proč Federera porazil? "Bylo to hlavně mojí hrou," řekl Berdych. "Mně se podařilo rozbořit jeho herní pohodu, proto on vypadá, že dělá více chyb, ale když ho ostatní nedokážou přetlačit, tak on pak dominuje."

Úspěšnost taktiky Berdycha dokumentuje statistika. Svěřenec trenéra Tomáše Krupy a šestý nasazený udělal v utkání jen 21 nevynucených chyb, zatímco pětinásobný vítěz US Open Federer zkazil o polovinu více míčů.

Berdych přemýšlel, že si na pomoc vezme zeď

Ve svém prvním večerním utkání ve Flushing Meadows se Berdych na kurtu nejdříve pod umělým osvětlením rozkoukával. "Večer jsem tady nikdy nehrál, proto jsem si blbě ztratil první game zápasu, ale věřil jsem si, že s ním hrát můžu, a taky jsem ho brejknul zpět, což bylo hodně důležité," komentoval Berdych.

Tomáš Berdych: "Roger má rád, když na kurtu vládne a dělá si, co chce. Rád diktuje tempo, je aktivním, hraje ty své technické údery jako čop a liftovaný balon. Když je v pohodě, tak je strašně těžké ho porážet, ale to jsem mu nedovolil."

Jedním z klíčových okamžiků duelu byl tie-break prvního setu, který Berdych zvládl na jedničku a vyhrál ho 7:1. "Kdyby to bylo po vyrovnaném průběhu nula jedna na sety, tak nevím, jak bych ho zastavoval. Na to bych asi potřeboval nějakou zeď," uvažoval Berdych. Naštěstí pro něj byl v opačné pozici a vyhrál i druhý set.

Ve třetím už vedl 3:1, ale nakonec o něj ještě přišel. Polevil totiž trošku v aktivitě, čehož Švýcar okamžitě využil. "Umožnil jsem mu dostat se do té jeho pohody, jak jsem říkal, že má rád. Nebyl jsem tolik agresivní a nechal ho hrát," řekl.

Před čtvrtým setem si Berdych odskočil na toaletu a opakoval si, že musí začít hrát znovu důrazněji a diktovat tempo. "Což se mi povedlo. Podařilo se mi zpátky vrátit do mé hry, nedal jsem mu čas a sám využil svoji šanci," řekl Berdych, který ve čtvrté sadě opět výborně podával a rozhodující servis Federera získal v osmé hře.

Berdych: Federer je na vrcholu kariéry

Při utkání musel Berdych podobně jako při Davisově poháru čelit pískání či bučení fanoušků, kteří podporovali Federera. "To byl nejlepší trénink před Argentinou," řekl Berdych směrem k semifinále Davis Cupu, který Čechy čeká za týden. "Ale tak to tady (v New Yorku) je. Ani Američan by takovou podporu jako on neměl. Tady ho zbožňují, rádi by, aby hrál víc zápasů, a o to mám z výhry větší radost," řekl Berdych.

Už zase ten Berdych, stýská si švýcarský list Blick po vyřazení světové jedničky Rogera Federera. "Tohle bolí," konstatuje deník a připomíná, že nejde o první hořkou porážku, kterou Berdych švýcarskému favoritovi uštědřil. V šestnáctém vzájemném duelu český tenista zvítězil popáté.

Český hráč nebyl před zápasem favoritem. Federer letos znovu vyhrál Wimbledon, vrátil se na post světové jedničky a působil suverénně. "O to je ten výsledek lepší, protože on je na nejvyšším možném bodu kariéry. Je to cennější," řekl Berdych.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články