Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

US Open začíná, do akce jdou i Berdych s Kvitovou

New York – S cílem vylepšit si vlastní nepříznivou bilanci na US Open vstupuje do závěrečného grandslamu sezony Petra Kvitová. Česká tenistka a dvojnásobná vítězka Wimbledonu totiž ve Flushing Meadows nejdále došla do čtvrtého kola. Velké ambice má také druhá velká česká naděje Tomáš Berdych, který předloni hrál semifinále.

Petra Kvitová
zdroj: ČTK/AP

Hlavními favority jsou obhájkyně titulu a světová jednička Serena Williamsová z USA a mezi muži Srb Novak Djokovič a Švýcar Roger Federer. Loňský vítěz dvouhry Španěl Rafael Nadal letos ve Flushing Meadows kvůli zranění chybí.

Čtyřiadvacetiletá Kvitová hraje v New Yorku z grandslamů nejhůř, jen dvakrát ze sedmi předchozích účastí došla do osmifinále. "Doufám, že tentokrát to bude o něco lepší," řekla Kvitová v New Havenu.

"Když porovnám Wimbledon a US Open, tak je mezi tím velký rozdíl. V Londýně je klid a vše je snadné, ale na US Open jde o show a je hlučno, což nevyhovuje mé osobnosti. Jsem klidnější typ. Možná proto, ale nevím. Hraje se tady víc výměn a je to pro mě složitější," řekla Kvitová.

Dál než do 4. kola se Kvitová na US Open zatím nedostala, ale pokud to letos dokáže, má dokonce šanci stát se světovou jedničkou. K tomu potřebuje grandslam v New Yorku vyhrát a doufat, že se tam naopak nebude dařit obhájkyni titulu a současné světové jedničce Williamsové ani dvojce Simoně Halepové z Rumunska.

Sereně letos chybí grandslamový titul...

Williamsová je letos zatím bez grandslamového triumfu a na US Open útočí na třetí titul v řadě. "Miluju hrát v USA, cítím se doma skvěle a vyhrát tuhle trofej je to nejlepší na světě. Je to nejkrásnější pocit," řekla Američanka. "Serena je pořád nejlepší na světě," poznamenala fedcupová kapitánka USA Mary Joe Fernandezová.

K dalším adeptkám na titul patří Halepová, Ruska Maria Šarapovová, Kanaďanka Eugenie Bouchardová, Polka Agnieszka Radwaňská, ale dobře hrají i bývalá světová jednička Caroline Wozniacká nebo Srbka Ana Ivanovičová.

Dva favorité: Djokovič a Federer

Při neúčasti Nadala a horší formě Andyho Murrayho po operaci zad se počítá, že na triumf jsou dva kandidáti Djokovič a Federer. Švýcar by se mohl ve 33 letech stát nejstarším šampionem od roku 1970, kdy vyhrál v 35 letech Ken Rosewall. "Když hraju dobře, tak dokážu zápas proti většině soupeřů kontrolovat. Cítím se dobře a na US Open se těším," řekl Federer, který na turnaji v Cincinnati získal 80. titul na okruhu ATP. V New Yorku už se radoval v minulosti pětkrát.

Promluvit do závěrečných kol by mohli Kanaďan Milos Raonic, semifinalista Wimbledonu Grigor Dimitrov z Bulharska, vítěz Australian Open Stan Wawrinka ze Švýcarska a snad i Berdych, i když v přípravných turnajích nehrál nejlépe.

Dnes se představí pět českých tenistů

Na hlavním kurtu Arthura Ashe si zahraje Jiří Veselý, jemuž los přidělil třetího nasazeného šampiona lednového Australian Open Stana Wawrinku ze Švýcarska. Na dvorci číslo 4 nastoupí nejprve Lucie Šafářová proti Maďarce Timee Babosové a hned po ní Radek Štěpánek, jehož v 1. kole čeká Němec Matthias Bachinger. Na desítce si odbude premiéru na grandslamu v New Yorku devatenáctiletá Tereza Smitková a poslední Češkou v akci bude úvodní hrací den Kristýna Plíšková.

Pondělní program US Open (začátky 17:00 SELČ):

Kurt Arthura Ashe: Collinsová (USA) - Halepová (2-Rum.), Dateová-Krummová (Jap.) - V. Williamsová (19-USA), Wawrinka (3-Švýc.) - Veselý (ČR), 01:00 Šarapovová (5-Rus.) - Kirilenková (Rus.), Djokovič (1-Srb.) - Schwartzman (Arg.).

Kurt Louise Armstronga: Fichmanová (Kan.) - A. Radwaňská (4-Pol.), Haase (Niz.) - Murray (8-Brit.), Stephensová (21-USA) - Becková (Něm.), 23:00 Daniel (Jap.) - Raonic (5-Kan.).

Grandstand: Kerberová (6-Něm.) - Pěrvaková (Rus.), Tsonga (9-Fr.) - Mónaco (Arg.), Kavčič (Slovin.) - Young (USA), Rybáriková (SR) - Wozniacká (10-Dán.).

Kurt č. 4, 1. zápas: Šafářová (14-ČR) - Babosová (Maď.), poté Štěpánek (ČR) - Bachinger (Něm).

Kurt č. 10, 2. zápas: Smitková (ČR) - Puigová (Portor.).

Kurt č. 15, 4. zápas: Kristýna Plíšková (ČR) - Dulgheruová (Rum.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články