Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Turnaj WTA v Praze se pro rok 2017 posune o týden. A hrát bude i Kvitová

Praha - Dva ročníky a dvě domácí vítězky, taková je bilance turnaje okruhu WTA na pražské Spartě. O akci na antuce ve Stromovce je díky úspěšným Češkám velký divácký zájem. A už nyní se fanoušci mohou těšit na další ročník, který se za rok uskuteční v prvním květnovém týdnu. A hrát by měla i česká jednička Petra Kvitová.

Patra Kvitová
zdroj: ČTK/AP autor: Michel Euler

"Hodnocení je velice pozitivní, měli jsme strhující vyvrcholení turnaje a konečně i počasí slušné na tenis. Závěr byl výborný," řekla ředitelka turnaje Petra Černošková po finálovém duelu, v kterém Lucie Šafářová po boji zdolala Australanku Samanthu Stosurovou. Loni turnaj vyhrála jiná domácí hráčka Karolína Plíšková.

O první i druhý ročník turnaje byl velký divácký zájem, letos podle pořadatelů prošlo turnikety za celý týden 23 tisíc diváků. Na závěrečné dva dny dokonce vznikla fanzóna s velkoplošnou obrazovkou.

Velký zájem fanoušků, pro které byl vstup na tenis loni i letos zdarma, je pro pořadatele příjemný. Na finále se všichni na tribunu ani nedostali. "Říkala jsem divákům: 'Omlouvám se, ale musíte přijít dřív, jestli se chcete na tribunu dostat. Kdo přijde pozdě, má smůlu'. Třeba ve Wimbledonu lidé spí celou noc ve stanu a čekají, jestli se náhodou neuvolní lístek," řekla Černošková.

zdroj: ČT4

Teoreticky organizátoři uvažují ještě o navýšení počtu míst na centrkurtu. Variantou by byla ještě tribuna za stranou kurtu k ulici, kde dosud byla jen televizní kamera. "Otázkou je, jak to bude realizovatelné. Zase nechceme, aby se někdo zranil, kdyby se to třeba zřítilo," řekla obezřetně ředitelka. "A nemůžeme očekávat, že ta návštěva bude každý rok větší a větší. Současná kapacita je ideální na dopravní obslužnost."

Letos se hrálo s dotací půl milionu dolarů, dvojnásobnou oproti prvnímu ročníku. Důvodem navýšení bylo, aby mohly startovat Šafářová i Plíšková, což by jinak podle regulí nešlo. "Nezbylo nám nic jiného, protože kdyby tady jedna z nich nehrála, tak byste si řekli, že jsme asi na hlavu," řekla Černošková a dodala: "Určitě se to vyplatilo."

Ředitelka turnaje: Rádi bychom udrželi laťku, co jsme nasadili

Příští rok by měla hrát dvojnásobná vítězka Wimbledonu Kvitová, na čemž se s vedením turnaje už dohodla. "Čeští diváci si zaslouží zase po letech vidět Petru tady ve Stromovce," řekla Černošková. Uvědomuje si, že je potřeba hráčské obsazení trochu odměnit. "Nebylo by šťastné mít každý rok stejné hráčky," uvedla.

Je nám líto, video expirovalo.
Šafářová vyhrála na Spartě první turnaj od návratu po zranění

Za rok se bude hrát o týden později. Začne se 1. května. "WTA mění kalendář," podotkla Černošková. Vzhledem k počasí, kdy letos i loni hráčky trápila zima, to uvítala. "Doby, kdy jsme poroučeli větru dešti, jsou pryč. To neovlivníme. Třeba to příští rok bude tak, že tento týden bude hezky a pak blbě. Ale já myslím, že to pomůže."

Turnaj funguje bez větších problémů. Otázkou je, jestli se má kam zlepšovat. "Budu skromnější, rádi bychom udrželi laťku, co jsme nasadili," řekla Černošková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články