Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Turnaj ve Stuttgartu ovládla Kvitová, Šafářová v deblu padla až ve finále

Sedmadvacátý titul v kariéře a první ve Stuttgartu získala Petra Kvitová. Devětadvacetiletá tenistka na tamní antuce ve finále porazila Estonku Anett Kontaveitovou 6:3 a 7:6. Jako první hráčka v sezoně tak vybojovala druhý titul. Celkovým ziskem trofejí se vyrovnala Haně Mandlíkové. Ve finále si ve Stuttgartu zahrála i Lucie Šafářová. Společně s Ruskou Anastasií Pavljučenkovovou ale podlehly německé dvojici Mona Barthelová, Anna-Lena Friedsamová 6:2, 3:6 a 6:10.

Tenistka Petra Kvitová s trofejí pro vítězku ve Stuttgartu
zdroj: Reuters autor: Kai Pfaffenbach

Kvitová přidala triumf ve Stuttgartu k lednovému úspěchu ze Sydney. Ve finále hrála i na grandslamovém Australian Open a v Dubaji. Příznivou bilanci zápasů o titul si vylepšila na 27:9 a v pondělí se vrátí na druhé místo světového žebříčku.

"Radost mám velkou. Vyhrát titul je to nejlepší, jak můžeš zakončit turnaj. Dvakrát jsem finále prohrála, takže jsem ráda, že jsem to napotřetí urvala," připomněla Kvitová porážky v předchozích finále na grandslamovém Australian Open a v Dubaji. "Byl to první turnaj na antuce, trošku jiné než jinde, bylo to v hale, ale počítá se to," řekla Kvitová. "Takže antuka zatím výborný. Měla jsem dva výborné týdny přípravy a jsem ráda, že jsem to převedla do turnaje. Jsem za to ráda."

Dvojnásobná vítězka Wimbledonu Kvitová je nyní v počtu titulů druhou nejlepší Češkou spolu s Mandlíkovou. Nedostižná bývalá světová jednička Martina Navrátilová během kariéry vybojovala ve dvouhře 167 titulů.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvitová ve Stuttgartu zvládla i finále

V duelu se světovou patnáctkou Kontaveitovou odvrátila Kvitová dva brejkboly v první hře a pak už podávala dobře. Využila jediný brejkbol, který si v úvodní sadě vypracovala, zvýšila na 4:2 a set dopodávala.

V napínavé druhé sadě prolomila soupeřce servis na 1:0, ale vzápětí prohrávala 1:3. Vyrovnala na 3:3 a za stavu 4:5 odvrátila při svém podání dva setboly. V tie-breaku pak Kvitová dominovala. Vedla 6:0 a třetí mečbol proměnila nechytatelným forhendem. "Byla jsem tady celý týden s kamarády, děkuji za podporu a děkuju i trenérům domů, snad se koukali," řekla Kvitová při vyhlášení na dvorci.

Trenér Jiří Vaněk i kondiční kouč David Vydra se ale o práci bát nemusejí. "Oni jsou fajn. Určitě se nemůžou dočkat, až zase pojedeme někam na turnaj," uvedla Kvitová. Společně vyrazí ve středu do Madridu, kde bude obhajovat titul.

Kvitová je letos první hráčkou, která vyhrála dva tituly. "Jsem ráda, že jsem to prolomila. A už jsme tři," podotkla s poukazem na Švýcara Rogera Federera a Rakušana Dominica Thiema, kteří se v tomto roce dvakrát radovali na okruhu ATP.

Turnaj ve Stuttgartu má druhý rok po sobě českou šampionku. Loni zvedla trofej nad hlavu Karolína Plíšková.

Šafářová s Pavljučenkovovou společně triumfovaly na okruhu dvakrát, v roce 2012 v Charlestonu a o rok později v Madridu. Poté brněnská rodačka prožila "zlaté" roky s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou, která je momentálně zraněná.

Turnaj žen ve Stuttgartu (antuka, dotace 886.077 dolarů):

Dvouhra - finále: Kvitová (3-ČR) - Kontaveitová (8-Est.) 6:3, 7:6 (7:2).

Čtyřhra - finále: Barthelová, Friedsamová (Něm.) - Šafářová, Pavljučenkovová (ČR/Rus.) 2:6, 6:3, 10:6.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články