Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Turnaj mistrů pozná patnáctého pořadatele. Od roku 2021 se přestěhuje do Turína

Tenisový Turnaj mistrů opustí po 12 letech londýnskou O2 arenu. Z anglické metropole se totiž přesune do italského Turína. Prestižní podnik, na kterém každoročně startuje osm nejlepších hráčů sezony a osm nejlepších deblových dvojic, se bude hrát v aréně Pala Alpitour s kapacitou 15 000 míst.

Alexander Zverev s trofejí pro vítěze Turnaje mistrů
zdroj: REUTERS autor: Tony O\'Brien

Turnaj mistrů se koná od roku 1970. Poprvé se hrál v Tokiu. Londýn je organizátorem od roku 2009 a uskuteční se tam ještě dvakrát. Předtím se elita "bílého sportu" loučila se sezonou například v Šanghaji, Houstonu nebo Sydney.

Od listopadu 2021 bude pět ročníků hostit turínská aréna Pala Alpitour, jež byla postavena pro hokejový olympijský turnaj (2006) a sídlí nedaleko Olympijského stadionu. "V Itálii bude ATP Finals poprvé v padesátileté historii. A Turín bude patnáctým pořadatelským městem," uvedla Mezinárodní tenisová asociace v prohlášení.

Společně s italským městem byla v užším výběru kandidátů ještě čtveřice Londýn, Manchester, Singapur a Tokio.

Nejúspěšnějším hráčem Turnaje mistrů je šestinásobný vítěz Švýcar Roger Federer. Dotace bude v roce 2021 rekordních 14,5 milionu dolarů. V Itálii se momentálně koná také závěrečný turnaj sezony pro tenisty do 21 let - tzv. Next Gen Finals hostí Milán.

A země usiluje i o další velké sportovní akce. Vláda už totiž poskytla záruky kandidatuře Milána a Cortiny d'Ampezzo na pořadatelství zimních olympijských her v roce 2026 a o čtyři roky dříve se v Římě utkají nejlepší golfisté o Ryder Cup.

Pro tenisový Turnaj mistrů přislíbila italská vláda 78 milionů eur. "Bez její pomoci by to nebylo možné," uvedl šéf italského svazu Angelo Binaghi, který by rád viděl v Turíně v akci i domácího hráče. Naději Italům dává například Fabio Fognini, nedělní překvapivý vítěz Masters v Monte Carlu, nebo Marco Cecchinato, senzační semifinalista loňského French Open.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články