Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Tento život jsem si vybrala, říká světová dvojka Kvitová

Praha - Pár let zpátky ji znali jen největší fanoušci tenisu. Teď zná její jméno každý. Petra Kvitová prožila nejlepší rok své kariéry. Vyhrála Wimbledon, Turnaj mistryň i oba zápasy finálového Fed Cupu. Nejen talent, ale i dřina a odříkání pomohly Petře k pozici, na které je teď. "Tenis mi bere veškerý čas. Přítele vidím párkrát do roka, večery trávím často na hotelu s knížkou. Takový život jsem si ale vybrala," tvrdí světová dvojka v reportáži České televize.

Petra Kvitová za mlada
zdroj: ČT24

"Když Petra začala hrát a my jsme viděli, že jí to jde, koupili jsme ojetou škodovku a začali s ní jezdit po republice," vzpomíná na Petřiny začátky otec Jiří. Ten ji také k tenisu přivedl. V rodném Fulneku vstoupila na kurty už ve čtyřech letech. "S panenkami jsem si nikdy moc nehrála. Měla jsem dva starší bratry, takže to byla spíš autíčka a bitky. A raketa," popisuje Petra.

Věnovat se tenisu profesionálně se ovšem Petra rozhodla až později. Chtěla být učitelkou, stejně jako její otec a bratr. Po základní škole šla na gymnázium do Bílovce, v plánu měla i vysokou školu. "Na gymnáziu jsem přestoupila do Prostějova a už mi na výběr moc nezůstalo," říká tenistka. V roce 2006 vyhrála pardubickou juniorku a o budoucnosti bylo rozhodnuto. Z Petry se stala profesionální tenistka. Ve škole dostala individuální studijní plán a většinu času začala trávit na kurtech.

Upozornila na sebe i svou povahou. Každý o ní mluví jako o milé, skromné a usměvavé dívce. "Na kurtě vás zmydlí, usměje se a pak se s vámi zase normálně baví," dodává kapitán fedcupového týmu Pála. "I zahraniční žurnalisté se diví, že Petra nevykupuje obchodní domy v Americe, zvlášť když je z východu," tvrdí tenisový komentátor ČT Marek Svačina. Tenisové hvězdě to přijde ale naprosto normální.

"Když mám čas, jedu do Prostějova za kamarády a rodinou. Většinu času trávím doma, ani alkohol mě neláká. Nechutná mi," říká skromně. Domů se ale dostane jen několikrát za rok. "Samozřejmě mi bývá smutno. Všechno má své pro a proti," dodává.

Za několik dní začíná Petře nová tréninková sezona s jasným cílem: stát se světovou jedničkou."Budu se snažit udělat pro to cokoliv," tvrdí tenistka. Čím dřív, tím líp. Svou aktivní tenisovou kariéru vidí Petra zhruba do třiceti let. "Většina tenistek se pak rozhodne založit si rodinu a já to vidím taky tak," dodává.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články