Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Tenistky zvládly rozhodující čtyřhru, v semifinále narazí na Italky

Sevilla – České tenistky po celkem tři dny trvající bitvě jak se španělskými protivnicemi, tak počasím prošly do semifinále Fed Cupu. Rozhodující bod získaly ve čtyřhře Andrea Hlaváčková s Barborou Záhlavovou-Strýcovou proti Carle Suárezové a Silvii Solerové, když vyhrály po setech 7:6 a 6:3. V semifinále narazí český tým v domácím prostředí na Italky.

Barbora Záhlavová-Strýcová (vlevo) s Andreou Hlaváčkovou ve čtyřhře
zdroj: ČTK autor: Raul Caro

Plzeňské rodačky Záhlavová-Strýcová a Hlaváčková zajistily týmu postup. Ve vyrovnané čtyřhře odvrátily v tie-breaku dva setboly Španělek a při tom druhém měly velké štěstí. Hlaváčková zasáhla na síti jen rámem rakety, ale míč spadl těsně za síť.

Ve druhém setu už působily Češky jistěji, dobře podávaly a doplňovaly se na síti. Druhý mečbol proměnila Záhlavová-Strýcová vítězným returnem. Krátce před setměním se tenistky radovaly z vydřeného postupu.

Šafářová uhrála ve dvouhře druhý bod

Šafářová byla v týdnu nemocná, a proto za ni v sobotu nastoupila Záhlavová-Strýcová - její stav se však zlepšil a mohla hrát. V prvním setu proti Solerové byla pauza znát, ale ve druhém už na kurtu dominovala. V rozhodující sadě prohrávala 0:2, ziskem čtyř her v řadě ale vývoj otočila a po dvou hodinách vyhrála.

Zakopalová uhrála ze dvou zápasů jeden bod

Celý zápas se měl odehrát o víkendu, ale z pěti plánovaných duelů se kvůli špatnému počasí uskutečnil jen jeden, v němž Záhlavová-Strýcová podlehla ve dvou setech Suárezové. Většinu času v Seville pršelo.

Klára Zakopalová rozehrála zápas s Torrovou v neděli a v chladu a dešti hrála lépe. Po necelé hodině vedla 6:3 a 2:0, ale pak bylo utkání přerušeno a odloženo na dnešek. Dohrávku začala Zakopalová špatně. Pod slunečními paprsky se nemohla dostat do rytmu a prohrála šest her po sobě. Druhý set ztratila poměrem 2:6. Ve třetím hrála aktivněji, přesněji a 66. hráčce v něm povolila jen jednu hru.

Za 45 minut nastoupila Zakopalová k souboji jedniček proti Suárezové a zpočátku pokračovala na vítězné vlně. Hrála agresivně, rychle po odskoku a sedmnáctá hráčka světa se v úvodu bránila. Česká tenistka zasypala zaskočenou favoritku v prvním setu šestnácti vítěznými míči a za 26 minut nečekaně zvítězila 6:1.

Suárezová na chvíli odešla mimo dvorec a pauza jí prospěla. Zakopalová sice vedla v druhé sadě v sílícím větru 3:2, ale pak ji podobně jako s Torrovou postihl výpadek. Nevyužila několik brejkbolů a po sérii čtyř prohraných gamů za sebou musela dnes podruhé do tří setů. Před rozhodujícím dějstvím opustila v doprovodu kapitána Petra Pály kurt, ale zvrat to už nepřineslo. Sice ještě zabojovala a ze stavu 1:3 srovnala na 3:3, pak už ale na ní byla patrná zvyšující se únava.

V semifinále budou čekat Italky

O postup do finále se české vítězky Fed Cupu z let 2011 a 2012 střetnou 19. a 20. dubna doma s obhájkyněmi titulu Italkami. V této fázi soutěže se Češky s Italkami potkají již počtvrté za posledních pět let - loni v Palermu prohrály, předloni Italky doma porazily a v roce 2010 Češky neuhrály v Římě ani bod.

1. kolo Světové skupiny tenisového Fed Cupu v Seville (antuka):

Španělsko - ČR 2:3

Torrová - Zakopalová 3:6, 6:2, 1:6, Suárezová - Zakopalová 1:6, 6:3, 6:3, Solerová - Šafářová 6:4, 1:6, 3:6, Suárezová, Solerová - Hlaváčková, Záhlavová-Strýcová 6:7 (7:9), 3:6.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články