Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Tenistky zkoušely kurt v O2 areně, Kvitová se jen fotila

Praha - České tenistky ladí formu na víkendové pražské finále Fed Cupu. Nachlazená česká jednička Petra Kvitová měla po pondělní exhibici volno. Kapitán Petr Pála věří v její uzdravení a o náhradě nepřemýšlí. Ve čtvrtek hráčka podstoupí zátěžový test. Zbytek týmu si zvykal na halu i povrch. Na kurtu v O2 areně, kde budou Češky obhajovat titul proti srbským tenistkám, se na tréninku vystřídaly Lucie Šafářová, Lucie Hradecká, Andrea Hlaváčková i Klára Zakopalová.

Český fedcupový tým
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Dvaadvacetiletá Kvitová přijela do haly jen kvůli společnému focení na kurtu. "Lepší se to, ve středu si půjdu pinknout, ale na sto procent hrát nebudu, to ani nejde. Všechno je potřeba dělat postupně," řekla Kvitová, která onemocněla minulý týden a v pondělí večer se šetřila v exhibičním setu proti Rusce Marii Šarapovové. "Není to ideální, ale je teprve začátek týdne. Musím začít pozvolna a uvidíme, jak to půjde," řekla.

Kapitán Pála zůstává tři dny před pátečním losem v klidu. "Nepřemýšlím, že by neměla hrát. Uvidíme, jak na tom bude, ale vypadá líp a líp. Jak ji známe, nechá na kurtu vždycky úplně všechno, a uvidíme, jestli to bude stačit," řekl Pála. Ve čtvrtek by měla Kvitová nejspíše podstoupit zátěžový test, podle kterého se uvidí, jak na tom je.

Petra Kvitová sleduje trénink svých spoluhráček
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Kapitán může kalkulovat s několika variantami. Ideální by bylo, kdyby mohla Kvitová hrát oba dny. Ale taky může nastoupit jen k jedné dvouhře a do té druhé třeba Lucie Hradecká nebo Andrea Hlaváčková. "Musíme být připraveni na všechno, ale rozhodující bude stav Petry. Možností je tolik, ale nechal bych to, je zbytečné o tom zatím diskutovat. Do víkendu máme ještě dostatek času," řekl Pála.

Povrch hráčkám vyhovuje

Povrch se pořadatelé snažili při jeho přípravě vyladit podle přání tenistek. Po prvním společném tréninku si hráčky kurt pochvalovaly. "Cítím se na něm dobře a hraje se mi v pohodě," řekla Šafářová. "Je to příjemný povrch a doufám, že se ukáže, že bude příjemnější pro nás, a ne pro soupeřky," doplnila Hlaváčková.

Davisův pohár už se v O2 areně hrál, ale tenistky jsou v největší sportovní hale v Česku poprvé. Proto si zvykají nejen na povrch, ale i na prostředí. "Kostka je níž a je třeba si zvyknout na nadhozy při podání a na smeče, ale na to máme čas," řekla Hlaváčková. "Orientace je tady ale dobrá," zjistila Šafářová.

Tenistky v mužském obležení

O přípravu, pohodlí, výplety a zdravotní stav tenistek se stará šestice mužů. S kapitánem Petrem Pálou bývají na kurtu trenéři David Kunst a kouč Kvitové David Kotyza, rakety připravuje Richard Šodek, lékařem týmu je Vlastimil Voráček a fyzioterapeutem Pavel Kovač. "Jsem ráda, že máme mužský tým, protože chlapi jsou sehraní a říkají nám věci na rovinu. To je ideální," řekla Kvitová.

Lucie Šafářová, Andrea Hlaváčková a Petra Kvitová
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Češky trénovaly v nových soupravách a na bundách mimo jiné mají vypsané všechny ročníky českých a československých triumfů ve Fed Cupu.

První tréninkové výměny mají v Praze za sebou také Srbky. Jelena Jankovičová musela na začátek tréninku čekat kvůli českému focení. Pak trénovala s levorukým sparingpartnerem, protože Kvitová i Šafářová hrají levou rukou.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvitová doufá, že se zítra dostane na kurt
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články