Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Tenistky byly u Nečase, pohár mají stále Rusové

Praha - Přešťastné se jako světové šampionky vrátily české tenistky domů po víkendovém triumfu v moskevském finále Fed Cupu nad Ruskem. Jejich radost nekalil ani fakt, že pohár musel zatím zůstat v Rusku. V Praze se tým okolo hvězdy Petry Kvitové objevil před čtvrtou hodinou odpoledne. "Jsme moc rádi, že jsme doma i s tou mísou, kterou jsme chtěli přivézt. Sice jsme ji nepřivezli, ale ona snad někdy dorazí," řekl kapitán Petr Pála na tiskové konferenci, které se zúčastnili vedle novinářů i fanoušci, kteří si přišli pro podpisy.

Premiér Nečas vítá Pálu s tenistkami
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Se stříbrnou mísou se tenistky dopoledne ještě fotografovaly v Moskvě, kde porazily domácí tým 3:2 na zápasy. Do České republiky ovšem pohár dovézt zatím nemohly. "Pohár jsme nepřivezli kvůli administrativně-technickým překážkám," řekl mluvčí týmu Karel Tejkal. "Znemožnila to neochota na straně Rusů," doplnil. Slavnostně vystaven by pohár měl v Česku být 16. prosince v Prostějově v rámci plánované exhibice mezi wimbledonskou vítězkou Kvitovou a Lucií Šafářovou.

Kvitová, Šafářová, Květa Peschkeová a Lucie Hradecká s kapitánem Pálou měli alespoň malé repliky, které každému zůstanou. "Poháru jsme zamávaly, ale on se vrátí," uvedla Šafářová. Kvitová doplnila, že nebyla v žádném případě vylekaná, když pohár zmizel v bedně a zástupkyně mezinárodní federace ITF ho odvezla pryč. Malé repliky si každá z hráček uloží jinam. Kvitová a Šafářová je věnují rodičům, kteří pečují o jich trofeje.

"Já si ho postavím doma vedle toho pařížského," řekla Hradecká, která letos vyhrála debla na Roland Garros. "Speciální trofej si zaslouží speciální místo," řekla Peschkeová, ale to místo teprve musí najít. Hned po příletu spěchal tým na přijetí k premiérovi Petru Nečasovi. Hráčky dostaly květiny a předaly mu vlajku týmu a tričko s podpisy. "U pana premiéra to bylo úžasné a moc si vážíme pozvání, pro všechny z nás to byl zážitek," uvedl Pála. Svazový šéf Ivo Kaderka označil fedcupový triumf za největší den tenisu v historii samostatné České republiky.

Lucie Šafářová a Petra Kvitová
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Blahopřála i Novotná

"Holky jsou nejlepší na světě a nad nimi je už jen tenisové nebe," řekl Kaderka a každé hráčce dal květinu. Tenistky nestíhaly počítat gratulace, které dostávaly na své mobilní telefony. Všechny shodně těšilo, že strhly národ a připoutaly diváky k televizím. "Je krásně vědět, že tenisem žije přes víkend celá republika," řekla Hradecká, které se nadmíru vydařil rozhodující debl. "Přáli nám lidé z celého světa," doplnila Peschkeková, která po finále ukončila fedcupovou kariéru. I během tiskové konference dorazila jedna velmi vzácná gratulace. "Mám radost, že je český tenis opět na vrcholu," napsala bývalá světová dvojka Jana Novotná.

Večer po utkání se velké oslavy nekonaly. Tým se zúčastnil banketu a pak ještě poseděl na hotelu. "Největším zážitkem byl proměněný mečbol, a když jsem viděl slzičky v očích Petry a pak se mohl podělit s týmem o výhru," řekl Pála, na co bude nejvíc vzpomínat. "Tohle byl nejkrásnější moment kariéry," tvrdila Kvitová. Fed Cupem pro tenistky skončila tolik úspěšná sezona. Kvitová je druhá na světě, vyhrála Wimbledon a Turnaj mistryň a dotáhla tým k triumfu i v družstvech. Hráčky se těšily na týdny bez rakety. Většinou nebudou hrát dva až tři týdny.

"Bude kondiční soustředění a znovu do kolotoče tenisu," konstatovala Kvitová. Skvělý rok nejspíše vynese tenistkám ocenění v anketách, jsou největšími kandidátkami na tým roku a Kvitová na Sportovce roku 2011. "Jestli dostanu pozvání, ráda přijedu do Prahy," řekla směrem k 21. prosinci, kdy se uskuteční vyhlášení v Praze. "Svezeš mě?" ptala se jí Šafářová. "Svezu," přikývla Kvitová a pražská rodačka Hradecká kamarádkám slíbila procházku vánoční Prahou.

Je nám líto, video expirovalo.
Události komentáře s Jiřím Medonosem
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články