Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Tenisový talent se mezi muži nechytil, teď se rozjíždí v deblu

Paříž – Byl třetím juniorem světa, ale díru do světa neudělal. Teď mu svítá na časy ve čtyřhře. Od jara je tenista Roman Jebavý českou deblovou jedničkou. "Debl teď bude určitě můj hlavní chleba," konstatoval po startu na Roland Garros, svém prvním grandslamu mezi dospělými.

Roman Jebavý
zdroj: ČT4 autor: youtube.com

V páru s Jiřím Veselým ve 2. kole vyřadili osmé nasazené Ravena Klaasena z JAR s Američanem Rajeevem Ramem, ale ve 3. kole už nestačili na brazilsko-italský pár Rogerio Dutra, Paolo Lorenzi. "Premiéru jsem si užil, i když mi prohrou trošku zhořkla, ale před turnajem bych bral dvě kola všemi deseti. Jsem rád, že jsem na prvním grandslamu něco uhrál," řekl sedmadvacetiletý tenista.

V žebříčku ATP čtyřhry je na 72. místě světa, ale po Paříži se posune zhruba o deset míst výš a vylepší své maximum. Upevní si tak roli české jedničky. "Zní to dobře. Říct mi to před pár lety...," řekl Jebavý, jenž na jaře přeskočil zraněného Radka Štěpánka. "Předvádím od konce loňského roku konstantní výkony, zlepšil jsem se a ono to přijde s výsledky," říká.  

Zatímco ve čtyřhře sní o nejvyšších příčkách, ve dvouhře se mu to nepovedlo. Ve dvanácti letech vyhrál tuzemský titul mezi mladšími žáky, přestal lyžovat a hrát hokej, a zařadil se mezi českou špičku. V patnácti odešel do pražského I. ČLTK a v roce 2007 se mezi světovými juniory pyšnil třetí příčkou. Česku rostl další talent.  

Mezi dospělými to ale dotáhl nejvýš na 297. místo žebříčku ATP. "Prostě jsem se zastavil. Nedokázal jsem se prokopat ani na challengery a zamotal se na futurech. Opakoval jsem to takhle tři čtyři roky a utekla mi základní síla," řekl.  

Kariéru deblisty mu přivál osud. Předloni si na challengeru v Liberci přetrhal vazy v koleni. Po operaci osm měsíců nehrál a při návratu se trápil. Noha pobolívala, tak zkusil štěstí ve čtyřhře. "Vyplynulo to ze situace. Původně to byla nouzová varianta, ale nakonec dobrá volba," uvedl Jebavý.  

Poslední půlrok mu to potvrdil. S Janem Hernychem vyhráli na začátku roku domácí halový šampionát. "To byl odrazový můstek," řekl. Přidal dva tituly na challengerech s jinými partnery a s Veselým v Istanbulu slavili titul na turnaji ATP, přičemž ve finále soupeřům uštědřili dva "kanáry".  

Už v minulosti s Veselým debl hrávali. V roce 2013 spolu získali dva vavříny na turnajích nižší kategorie futures a o rok později uspěli na pražském challengeru. "Roman má fantastický voleje. V tom je určitě top. Za poslední rok se neskutečně zlepšil a na výsledcích je to moc znát," chválil parťáka třiadvacetiletý Veselý.  

Dál zlepšovat by se Jebavý mohl díky radám Lukáše Dlouhého. Bývalý pátý deblista světa ovládl před osmi lety jako poslední Čech čtyřhru na French Open a Jebavému od začátku května částečně pomáhá. "Mám poprvé sólo trenéra. Má dobré názory a nápady a budu se je snažit co nejvíc využívat. Chci se mezi deblisty usadit a stoupat žebříčkem. Mám za sebou první zápasy na grandslamu a bylo by hezké jednou dojít až do závěrečných kol," řekl Jebavý, který bude mít další šanci ve Wimbledonu opět s Veselým.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články