Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Tenisové vítězství nad Rumunskem je jednoznačné 5:0

Bukurešť – Nejmenší šanci nedali čeští tenisté svým rumunským soupeřům v baráži Davis Cupu. Že nespadnou ze Světové skupiny zajistili Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem už v sobotu, výsledek však zpečetili i Lukáš Rosol a Jan Hájek. V utkáních s Mariusem Copilem a Victorem Crivoiem oba čeští náhradníci zvítězili a pomohli tak českému týmu k jednoznačnému vítězství 5:0.

Lukáš Rosol
zdroj: isifa/EPA autor: Kerim Okten

Rosol s Hájkem se na hřiště vydali především kvůli zdravotním problémům Berdycha i Štěpánka, kteří přes jednoznačné výsledky v pátečních dvouhrách i v sobotní čtyřhře měli shodně potíže s rameny. Náhradníci ale nenechali nic náhodě, hry na dva vítězné sety ovládli jednoznačně přes tie break, který si v úplném závěru prvního utkání na Rosolovi vyžádal Copil.

Ačkoli je daviscupový nováček, Rosol zápas s Copilem, který v tenisovém žebříčku o 162 míst níž, bez větších problémů utkání zvládl. Po prohraném prvním setu se sice dvacetiletý rumunský tenista v druhé sadě držel až do tie-breaku, v tom ale získal jen dva míčky.

Rosol přiznal, že byl v úvodu utkání nervózní. "Ale držel jsem si podání a všechno probíhalo tak, jak jsem si představoval. Věřil jsem, že ho zdolám," řekl. Nad Copilem letos zvítězil i v kvalifikaci grandslamového Roland Garros, tam ale jeho rumunský soupeř získal první set. Tentokrát už český tenista ovládl obě sady poměrem 6:4 a 7:6 (7:2).

Podle postavení v žebříčku ATP měl mít jednoznačný průběh i střet 150. nejlepšího tenisty světa Jana Hájka s 209. Victorem Crivoiem. Výsledek 6:1 a 6:4 tomu také odpovídal. "Za stavu 4:0 na zápasy jsem to vzal jako dobrý trénink a myslím, že jsem odehrál slušný zápas. Nechtěl jsem mu dát velkou šanci, aby se nechytil a nedostal do vedení," řekl Hájek. Daviscupovou baráž uzavřeli oba hráči krásnou výměnou, která pouze potvrdila, že Česko přes jarní klopýtnutí stále patří do Světové skupiny.

Baráž Davis Cupu zná i většinu dalších účastníků elitní skupiny v příštím ročníku. Turnaj Indie – Japonsko ovládli ostrované poměrem 4:1, jistou účast ve Světové skupině si stejným poměrem zajistilo také Chorvatsko, proti kterému se postavili Jihoafričané, a Rakousko, na které nestačili Belgičané. Itálie neudržela čisté konto v Chile, takže nakonec také zvítězila 4:1 na zápasy. Dramatičtější byla utkání Izrael – Kanada a Rusko – Brazílie, ze kterých nakonec po výhrách 3:2 postoupili Kanaďané a Rusové.

Až v pondělí se rozhodne, zda budou ve Světové skupině hrát Australané, nebo Švýcaři. Pořadatelé v Sydney museli přerušit utkání Lleytona Hewitta se Stanislasem Wawrinkou, které se hrálo za stavu 2:2 na zápasy a dospělo až do pátého setu. Protože ale zapadlo slunce, nebylo možné ve hře pokračovat. Wawrinka však v době přerušení vedl v pátém setu 5:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články