Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Tenisové osobnosti jásají nad fedcupovým titulem

Praha - Za obrovský úspěch a skvělé zakončení ženského tenisového roku označily tenisové osobnosti triumf Češek ve Fed Cupu. Tým okolo hvězdy Petry Kvitové porazil ve finále v Moskvě domácí Rusko po boji 3:2 na zápasy a radoval se z prvního vítězství po třiadvaceti letech.

Ilustrační foto

"Je to skvělé!" řekla bývalá světová čtyřka Helena Suková, která v roce 1988 jako jednička dovedla tehdejší československý výběr k pátému titulu. "Paráda, ne! Je to úplně super!" jásal Jan Kukal, kapitán tenistek při vítězství v roce 1983.

"Je to velké vítězství a strašně důležité pro český tenis," řekl Kukal. František Pála, bývalý fedcupový kapitán a otec současného lodivoda týmu Petra Pály, označil výhru za úspěch celého týmu. "Tohle tenisu moc pomůže a je to úžasné ukončení úspěšné sezony," připomněl Pála, že Kvitová letos vyhrála Wimbledon, Turnaj mistryň a je světovou dvojkou a deblistky přidaly další dva grandslamové tituly.

Kukal: Baby jsou úžasný

Sedm českých tenistek je ve světovém žebříčku dvouhry do 55. místa a vybírat nominaci na finále bylo pro Pálu mladšího skoro noční můrou. "Baby jsou úžasný a bylo těžké nominovat, ale to jsou příjemné starosti pro kapitána," řekl Kukal. Suková předpovídala, že Češky zvítězí 4:1, ale tenistky si stříbrný pohár zajistily po výhře 3:2 až díky závěrečné čtyřhře. "Bylo to víc na nervy," smála se Suková.

Gratulace prezidenta Václava Klause

"Pečlivě jsem sledoval všechna utkání a držel jsem vám palce. Jsem moc rád, že se opět po tolika letech můžeme radovat z vítězství v prestižní tenisové týmové soutěži. Jsme na vás moc pyšní."

Všichni se shodli, že osobností českého celku je jednoznačně Kvitová. Ve Fed Cupu vyhrála letos všech šest dvouher. "Petra potvrdila, že je ve skvělé formě, je jedničkou týmu a odehrála to parádně," ocenila Suková. "Když se Kvitové daří, tak soupeřky vypadají jako dorostenky, ale umí i zabojovat," mínil Kukal. 

Vítězný bod získaly deblistky Květa Peschkeová a Lucie Hradecká. "Lucka (Hradecká) podala v deblu fantastický výkon. Ona dostala Rusky pod tlak a Kirilenková kvůli ní působila trošku zmateným dojmem," poznamenala Chládková. "Holky si to zasloužily a byly lepší. Jsem za ně moc šťastná," řekla v televizi Andrea Hlaváčková, která s Hradeckou letos vyhrála grandslamové Roland Garros v Paříži.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články