Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Tenisová sezóna jde do finále, začíná Turnaj mistryň

Turnaj mistryň dnes začíná prvními zápasy. O úspěch se v Istanbulu poperou i dvě české hráčky, letošní vítězky Wimbledonu, Petra Kvitová ve dvouhře a Květa Peschkeová v méně sledované čtyřhře. Favoritkami singlu jsou dánská světová jednička Caroline Wozniacká a vítězka z roku 2004 a aktuálně druhá hráčka žebříčku WTA Ruska Maria Šarapovová.

Ilustrační foto

Na turnaj mistryň se probojovalo osm nejlepších tenistek sezony, které se utkají ve dvou skupinách po čtyřech. Petra Kvitová byla nalosována do červené skupiny, kde se střetně s Dánkou Wozniackou, Věrou Zvonarevovou z Ruska a na poslední chvíli se kvalifikující Polkou Radwaňskou.

V bílé skupině mohou diváci vidět Marii Šarapovovou, která zvítězila na posledním turnaji v Lucembursku, Bělorusku Viktorii Azarenkovou, vítězku letošního Roland Garros Číňanku Li Na a Američanku Samanthu Stosurovou, která triumfovala na Australian Open.

Kvitová je jako světová trojka pasována na jednu z favoritek turnaje. "Cíl pro Turnaj mistryň si nedávám, chci si to hlavně užít," řekla ke svým šancím v Istanbulu česká tenistka. Pro Kvitovou hovoří fakt, že se hraje v hale na rychlém povrchu. V těchto podmínkách rodačka z Fulneku letos vyhrála všech čtrnáct zápasů.

Petra Kvitová na turnaji v Linci
zdroj: AP Photo autor: Rudolf Brandstaetter

Kvitová má dokonce šanci dostat se na první místo žebříčku WTA. Světovou jedničkou se česká hráčka může stát pouze, pokud by se v Istanbulu radovala z vítězství a zároveň by Wozniacká prohrála všechny tři své zápasy ve skupině. Ta letos získal šest turnajových titulů, o jeden více než Kvitová, nepodařilo se jí ovšem zvítězit na žádném z grandslamů. "Přijela jsem hrát svůj nejlepší tenis a uvidíme, na co to bude stačit," řekla ke svému účinkování na turnaji Dánka.

Za hlavní adeptku na titul je považována Šarapovová, která je na Turnaji mistryň nejzkušenější. Hraje mezi elitní osmičkou již popáté v kariéře - před sedmi lety se radovala z titulu a v roce 2007 hrála finále. "Každá z nás tady ví, co čekat, a je jedno, jestli jde o nováčka, nebo ne. Bude to boj od prvního míče," řekla Ruska, která přijela do Turecka již s týdenním předstihem a zvykala si na halové podmínky.

Šarapovová si před měsícem v Tokiu poranila v utkání s Kvitovou kotník, ale na Turnaj mistryň se stihla dát dohromady. "Kdyby to nebylo Masters, dala bych noze více času. Ale jsem bojovnice a vím, že tenhle turnaj můžu vyhrát," řekla ruská tenistka.

Šestatřicetiletá Peschkeová se již dvakrát kvalifikovala ve čtyřhře do finále Turnaje Mistryň. Letos se pokusí konečně dosáhnout na triumf se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou, s kterou jí podařilo vyhrát ve Wimbledonu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články