Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Tenisová bojovnice Navrátilová slaví narozeniny

Praha - Jedna z nejúspěšnějších tenistek všech dob oslňuje nejen sbírkou triumfů, ale i výjimečnou délkou kariéry. Martina Navrátilová se narodila 18. října 1956 a mezi nejlepšími tenistkami světa se držela, s několika přestávkami, až takřka do svých padesátin. Svůj poslední grandslamový titul získala před pěti lety.

Martina Navrátilová
zdroj: praguepride.com

Pražská rodačka, která většinu úspěchů získala s americkým pasem, se poprvé výrazně prosadila již jako šestnáctiletá, když vyhrála juniorské i seniorské mistrovství republiky. O dva roky později vybojovala první grandslamovou trofej, ve smíšené čtyřhře na French Open s Kolumbijcem Ivanem Molinou.

V září 1975 se nevrátila z US Open a požádala o politický azyl. V roce 1981 získala americké občanství již jako královna ženského tenisu. V její sbírce 59 grandslamových titulů je i devět nejvíce ceněných - z wimbledonské dvouhry.

Jako jediná žena dokázala vyhrát na všech grandslamech dvouhru, čtyřhru i mix. V čele světového žebříčku strávila 331 týdnů, překonala ji pouze Němka Steffi Grafová (377). V roce 2008 Navrátilová získala po více než 30 letech opět občanství své rodné země.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články