Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Talent Macháč uspěl v kvalifikaci Roland Garros a poprvé okusí hlavní soutěž na grandslamu

Důležitého milníku v kariéře dosáhl na Roland Garros devatenáctiletý Tomáš Macháč. Berounský rodák totiž ve finále kvalifikace zdolal Portugalce Frederica Ferreiru ve dvou setech 7:6, 6:4 a poprvé v kariéře postoupil do hlavní soutěže na grandslamovém turnaji.

Tomáš Macháč na tréninku daviscupového týmu
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Tereza Martincová naopak poslední krok k premiérové účasti v hlavní soutěži na Roland Garros nezvládla. Čtvrtá nasazená hráčka kvalifikace prohrála ve 3. kole s někdejší světovou pětkou a pařížskou finalistkou z roku 2012 Sarou Erraniovou 3:6, 5:7.

Macháč v prvním setu s Ferreirou ztrácel a soupeř podával za stavu 6:5 na výhru, ale český tenista odvrátil setbol a vyrovnal na 6:6. "Skvěle jsem to zvládl," oddechl si Macháč. Úvodní sadu následně získal v tie-breaku, v němž využil třetí setbol.

Ve druhé šel prostřednictvím čisté hry do brejku 5:4. Nenechal se rozhodit pauzou kvůli dešti a za stavu 5:4 zápas dopodával. "Přerušení bylo nepříjemné. Dohrál jsem to srdcem." 

Spíš Djokovič než Nadal či Federer

Postupem do hlavní soutěže si Macháč vysloužil první větší mediální pozornost a pod palbou otázek se trošku ztrácel. "Prožívám neskutečné nadšení, ani to nedokážu pořádně popsat," řekl po utkání. "Jel jsem to sem zkusit a nechal na kurtu úplně všechno," dodal. 

Svěřenec trojnásobného grandslamového vítěze ve čtyřhře Daniela Vacka se prosazuje celodvorcovým stylem. "Pokud bych se měl srovnávat s nějakým idolem, tak spíš s Djokovičem než s Federerem nebo Nadalem. Spíš hraji Novaka - běhám zezadu a útočím, když to přijde," popsal.

V pavouku může mimo jiné narazit na českou jedničku Veselého, některého z francouzských tenistů, nebo na pětadvacátého nasazeného Alexe de Minaura z Austrálie. "Každý bude těžký. Je mi to fakt jedno," zakončil Macháč.

V 1. kole hlavní soutěže se utká ve spodní polovině pavouka s 27. nasazeným Američanem Taylorem Fritzem. Jiřímu Veselému připadl z kvalifikace Brit Liam Broady a po dohrání ženské kvalifikace poznala soupeřku i druhá nasazená Karolína Plíšková, jež se střetne s Egypťankou Majar Šarífovou. Barbora Strýcová bude hrát s Varvarou Lepchenkovou z USA.

Kvalifikace na grandslamový turnaj Roland Garros v Paříži:

Muži - 3. kolo: Macháč (ČR) - Ferreira Silva (Portug.) 7:6 (8:6), 6:4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články