Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Světová jednička na Wimbledonu končí. Nadala vyřadil v semifinále po bitvě Djokovič

Byla to bitva s velkým B. Pět setů, spousta dramatických momentů a skvělý tenis. Střetnutí velikánů Španěla Rafaela Nadala a Srba Novaka Djokoviče v semifinále Wimbledonu nakonec ovládl druhý jmenovaný, který světovou jedničku vyřadil po setech 6:4, 3:6, 7:6, 3:6 a 10:8. Po třech letech se tak v Londýně dostal do finále, kde se o čtvrtý titul z travnatého grandslamu popere s Kevinem Andersonem z Jihoafrické republiky. 

Slavící Novak Djokovič na Wimbledonu
zdroj: REUTERS autor: Andrew Boyers

"Nevím, co k tomu říct. Hlavou mi teď letí vzpomínky na posledních patnáct měsíců a všechno, co jsem musel vytrpět, abych se sem dostal," připomněl Djokovič zdravotní problémy, kvůli nimž vynechal druhou polovinu loňské sezony. "Do posledního míčku nebylo nic jisté. Bylo to velké drama a mohl zvítězit kdokoliv z nás," dodal.

Zápas začal v pátek večer s výrazným zpožděním, protože Anderson a Američan John Isner před tím strávili na kurtu přes šest a půl hodiny a odehráli nejdelší wimbledonské semifinále v historii. Duel Djokoviče s Nadalem pak byl za stavu 2:1 na sety pro srbského tenistu přerušen a dohrával se v sobotu.

Nadal srovnal na 2:2, ale v rozhodující páté sadě začal mít pomalu navrch Djokovič. Za stavu 8:7 si při soupeřově podání vypracoval první mečbol, ale využít ho ještě nedokázal. Povedlo se mu to až při dalším Nadalově servisu, kdy se postaral o jediný brejk pátého setu.

Je nám líto, video expirovalo.
Djokovič ve Wimbledonu zvládl semifinálovou dohrávku s Nadalem

"Nemůžu si na nic stěžovat. Odehrál jsem skvělý zápas, dal jsem do toho všechno a víc už bych ze sebe nevymáčkl," uvedl Nadal. "Vyhrát jsme si zasloužili oba. Bylo to jako ve čtvrtfinále s Del Potrem - vyhrát mohl kdokoliv. Tehdy to vyšlo mně, teď ne. Mrzí mě, že jsem promarnil šanci na další grandslam, ale nic víc. Jsem pyšný na to, co jsem tady dokázal," dodal.

Djokovič zápas ukončil po pěti hodinách a 21 minutách a delší semifinále ve Wimbledonu odehráli pouze Isner s Andersonem. Jednatřicetiletý Srb si zahraje první grandslamové finále po dvou letech a bude usilovat o třináctý grandslamový titul v kariéře. Anderson zase může po loňském neúspěšném finále US Open získat první grandslamový vavřín.

"Doufám, že oba budeme moci nastoupit. Pro něj byla poslední kola jak na horské dráze, ale zase má den odpočinku navíc. Co já bych za to dal," připomněl maratonské zápasy Djokovič, který z dosavadních šesti vzájemných zápasů s Andersonem prohrál pouze ten první v roce 2008. Ve Wimbledonu se utkali dvakrát a před dvěma lety v osmifinále musel otáčet stav 0:2 na sety.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články