Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Strýcová: Skvělý rok. Olympiáda byla pohádka zakončená medailí

Praha – Barbora Strýcová se v rozhovoru pro web České televize ohlédla za uplynulou sezonou, kterou hodnotila s radostí. Česká tenistka získala ve čtyřhře s Lucií Šafářovou na olympiádě v Riu bronzovou medaili a společně s fedcupovým týmem znovu obhájila vítězství. Dařilo se jí i individuálně, poprvé v kariéře se posunula do světové dvacítky. "Byly to takové malé střípky, které vytvořily celý ten talíř," zhodnotila Strýcová svůj tenisový rok.

Barbora Strýcová odpovídala na dotazy fanoušků
zdroj: ČT sport autor: Petr Paseka

Barbora Strýcová má za sebou veleúspěšnou sezonu a i přesto, že podle svých slov termín "životní sezona" nemá příliš v oblibě, si svůj uplynulý tenisový rok nemůže vynachválit. "Sezona se mi hodnotí super, byl to skvělý rok, já jsem za něj hrozně moc ráda a jsem vděčná. Stálo za tím hrozně moc práce s mým trenérem a sama se sebou," popsala Strýcová.

Jak sama říká, jednotlivé události v sezoně do sebe ideálně zapadaly, v některých utkáních při ní také stálo štěstí. "To bylo nějak všechno dohromady. Ono tam také byla spousta zápasů, které jsem mohla prohrát, bylo jich tak sedm nebo osm hodně těsných. A to pak ovlivnilo celý turnaj," popsala důležité okamžiky sezony česká fedcupová reprezentantka.

Zápas, ve kterém dokázala otočit stav utkání, předvedla Strýcová třeba letos v Dubaji, kde byla už v druhém kole na pokraji vyřazení. "Prohrávala jsem 3:6, 0:2, ale ten zápas jsem nakonec nějak otočila a byla jsem ve finále. Takže to byly takové malé střípky, které vytvořily celý ten talíř," zhodnotila Strýcová.

Životním zážitkem byla pro Strýcovou účast na letní olympiádě v Riu, kde v deblu společně s Lucií Šafářovou vybojovala bronzovou medaili. "Dostat se v tomhle roce na olympiádu byl můj cíl. Když jsem se dozvěděla, že jsem se kvalifikovala, tak jsem měla nesmírnou radost. Byla to pohádka, která skončila medailí. To nejde popsat, co jsem na olympiádě cítila. Já jsem v podstatě ani nemusela spát, byla jsem pořád plná energie," vysvětlila.

Duo Šafářová-Strýcová dostalo hned na úvod těžký los, když v prvním olympijském utkání vyzvalo sestry Williamsovy. České tenistky se soupeřek nezalekly, dokázaly je udolat a na olympijském turnaji postoupily dál. "Prostě to bylo neuvěřitelné, já jsem si to strašně moc užila a to, že jsme porazily sestry Williamsovy, nás tak trochu nakoplo a hrály jsme celý ten turnaj opravdu skvěle," popsala s nadšením bronzová medailistka z Ria. 

Barbora Strýcová odpovídala na dotazy fanoušků
zdroj: ČT sport autor: Petr Paseka

Po olympijských hrách přišlo úspěšné finále Fed Cupu proti Francii, kde Strýcová v poslední dvouhře zaskočila zraněnou Petru Kvitovou. "Nedávno jsem si ten zápas pouštěla a měla jsem z toho husí kůži. Ty okamžiky, co se mi odehrávalo v hlavě, ty chvíle, které jsem tam prožila, celý ten týden byl neuvěřitelný. Na to nikdy nejde zapomenout a to mě bude asi provázet až do konce života," popsala Strýcová dramatické finále proti Francouzkám.

"Ve Fed Cupu jsme celý rok vyhrávaly, ale to se může změnit"

Strýcová ale upozorňuje, že se v týmové soutěži nemusí dařit věčně. "Ohlasů po Fed Cupu bylo hrozně moc a byly pozitivní. Spousta lidí si myslí, že teď budeme pořád vyhrávat trofeje a že jsme neporazitelné. My jsme celý rok vyhrávaly, ale to se může změnit. Musíme si toho hodně vážit a musíme být pokorné, protože vyhrávat takovýmhle způsobem je něco neuvěřitelného a může se to obrátit," řekla Strýcová.

Kromě olympijských zápasů a duelů v rámci Fed Cupu odehrála Strýcová řadu dalších vyvedených utkání. Osobně považuje za svůj nejzdařilejší zápas v sezoně střetnutí s Kanďankou Eugenií Bouchardovou na turnaji v Římě. "Tam jsem hrála v podstatě asi bezchybně, cítila jsem se, jako když hraju s fotbalovým balonem. Výborné zápasy jsem zahrála také v Číně, takže ten level, co jsem v tom roce předváděla, byl celkem dobrý," zhodnotila Strýcová. 

Příští sezona bude těžší

V následující sezoně bude česká tenistka po úspěšném roce čelit většímu tlaku. Navázat na bronzovou medaili z olympiády, vítězství ve Fed Cupu i posun do světové dvacítky nebude jednoduché. "Příští sezona bude právě o to těžší, protože jsem v podstatě každý týden dávala nějaké body a jsem dvacátá hráčka na světě, takže nějaké body uhrané mám. Ale ta obhajoba bude složitá. Myšlenky, že musím obhájit body, mi samozřejmě v hlavě někdy vrtají, vím, že to bude těžké," řekla aktuálně dvacátá hráčka tenisového žebříčku.

Před následující sezonou Strýcová plánuje prožít vánoční svátky s rodinou. Vánoce miluji, strávím je s rodinou. Adventní věnec už mám, musím ještě pořídit stromeček," dodala na závěr česká tenistka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články