Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Strýcová, Siniaková i Berdych jsou v Římě ve druhém kole, Šafářová končí

Řím – Tři ze čtyř českých tenistů se na antukovém turnaji v Říme dostali do druhého kola. V úvodním utkání uspěli Tomáš Berdych, Barbora Strýcová a Kateřina Siniaková. Jako jediná z českého kvarteta v pondělním programu v italské metropoli neuspěla Lucie Šafářová.

Barbora Strýcová
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Dvanáctý nasazený Berdych vstoupil do turnaje série Masters vítězstvím 7:6, 6:4 nad Mischou Zverevem. Turnajovou čtrnáctku Strýcovou posunulo do dalších bojů zranění ruské soupeřky Darji Kasatkinové, která zápas ve druhém setu vzdala. Siniaková otočila duel s Číňankou Čang Šuaj a vyhrála 5:7, 6:3, 7:6. Šafářová podlehla po boji 5:7, 6:4, 3:6 šestnácté nasazené Mirjaně Lučičové-Baroniové z Chorvatska.

Berdych v úvodní vyrovnané sadě se starším z bratrů Zverevových nevyužil v desáté hře čtyři setboly a musel bojovat v tie-breaku. V něm měl nejprve tři možnosti ukončit set Němec, třináctý hráč světového žebříčku ale vše ustál a sám šel po hodině a 11 minutách do vedení. Druhý set pak rozhodl Berdychův brejk v pátém gamu.

Je nám líto, video expirovalo.
V Římě slavili postup Berdych, Strýcová či Šarapovová

Jednatřicetiletý český reprezentant vybojoval 599. vítězství na okruhu ATP v kariéře a v historických tabulkách se vyrovnal svému trenérovi Goranu Ivaniševičovi. V druhém kole na Berdycha čeká Argentinec Carlos Berlocq, jenž se do hlavní soutěže dostal z kvalifikace. 

Strýcová ztratila v prvním setu hned úvodní podání a o servis přišla také v sedmé hře. Za stavu 4:5 měla Strýcová brejkbol, ale ruská hráčka Kasatkinová, která je na 26. místě žebříčku, nepříznivý vývoj gamu otočila a získala první sadu.

Dvacetiletá Kasatkinová si však ve druhém setu zvrtla pravý kotník, když v sedmém gamu při brejkbolu na 4:3 doklouzávala ke zkrácenému míčku. Po ošetření se ještě se slzami v očích vrátila na kurt a game při servisu Strýcové dohrála, po něm ale svou snahu vzdala.

Siniaková ztratila vyrovnaný první set v koncovce, ve druhém ale vyrovnala a kráčela za postupem. Závěr zápasu však nezvládla ideálně. Ve třetím setu vedla už 4:2, pak se ale při podání trápila a rozhodnout musel až tie-break. V něm nakonec česká hráčka po dvou a půl hodinách proměnila druhý mečbol a může se těšit na duel proti sedmé nasazené Světlaně Kuzněcovové z Ruska.

Třicetiletá Šafářová s o pět let starší Lučičovou-Baroniovou v dosavadních čtyřech vzájemných zápasech neztratila ani set, dnes ale prohrála hned první 5:7, ačkoliv vedla 5:1. České tenistce se následně podařilo skóre srovnat, ale v rozhodující sadě byla úspěšnější šestnáctá nasazená Chorvatka, jež s pomocí "prasátka", po němž míček dopadl kousek za síť, proměnila po dvou hodinách první mečbol.

Šafářová si tak na okruhu WTA připsala třetí porážku za sebou, poté co v Praze nenastoupila kvůli nemoci k duelu druhého kola s Kristýnou Plíškovou a před týdnem v Madridu vypadla v třísetové bitvě se Strýcovou.

Na turnaji v Římě hraje ještě Karolína Plíšková, jež má coby druhá nasazená v prvním kole volno.

Tenisový turnaj mužů a žen v Římě (antuka):

Ženy: Dvouhra - 1. kolo: Strýcová (14-ČR) - Kasatkinová (Rus.) 4:6, 4:3 skreč, Siniaková (ČR) - Čang Šuaj (Čína) 5:7, 6:3, 7:6 (8:6), Siegemundová (Něm.) - Osakaová (Jap.) 6:2, 6:4.

Muži: Querrey (USA) - Pouille (11-Fr.) 7:6 (8:6), 7:6 (10:8), Struff (Něm.) - Tomic (Austr.) 6:7 (8:10), 6:1, 6:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články