Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Strýcová si v Melbourne zahraje o deblový titul, ale přijde o post světové jedničky

Barbora Strýcová si zahraje ve čtyřhře o titul na grandslamovém Australian Open. S tchajwanskou partnerkou Sie Šu-wej tvoří v Melbourne nejvýše nasazenou dvojici a v semifinále porazily české turnajové čtyřky Barboru Krejčíkovou s Kateřinou Siniakovou 6:2 a 6:3.

Barbora Strýcová
zdroj: AP autor: Tertius Pickard

V pátečním finále Strýcová a Sie Šu-wej narazí na maďarsko-francouzský pár Tímea Babosová, Kristina Mladenovicová. Nasazené dvojky zdolaly 7:5, 6:2 tchajwanské sestry Čchan Jüng-žan, Čchan Chao-čching.

Bronzová olympijská medailistka Strýcová má na dosah druhý grandslamový titul ve čtyřhře. Loni se Sie Šu-wej triumfovaly na trávě ve Wimbledonu a od té doby je plzeňská rodačka s krátkou pauzou světovou deblovou jedničkou. O první místo ale v pondělí přijde a v čele ji nahradí právě její deblová partnerka Sie Šu-wej.

Sie Šu-wej se dostane v pořadí čtyřhry před Strýcovou, jelikož loni v Melbourne hrála každá s jinou partnerkou. Tchajwanka odečte vzhledem k vyřazení už ve 2. kole o 650 méně bodů než Strýcová za semifinále (hrála s Markétou Vondroušovou). A současný bodový rozdíl mezi nimi je v deblovém pořadí 475 bodů.

V úvodním více než dvanáctiminutovém gemu přišla o podání Krejčíková a Strýcová potřebovala stejně dlouhou dobu, aby brejk při svém servisu potvrdila. I podruhé v setu neudržela podání Krejčíková a Sie Šu-wej úvodní sadu ukončila esem.

Je nám líto, video expirovalo.
Strýcová bude hrát na AO o deblový titul

Strýcová a Sie Šu-wej si celý zápas jistě držely servis. Výborně returnovaly a při první příležitosti se tlačily k síti. Ve druhé sadě neustála jejich tlak Siniaková a v poslední hře znovu Krejčíková, která při mečbolu poslala míč do autu.

"Jsem nadšená, že jsme v dalším grandslamovém finále. Moc to pro mě znamená a zvláště s takovou partnerkou, jako je Sie Šu-wej, a tady v Austrálii. Ke konci už to bylo trochu vyhecovanější, ale tak to bývá," řekla Strýcová. "Snažila jsem se do českého souboje nezasahovat," vtipkovala Sie Šu-wej.

"Celý zápas jsme hrály velmi aktivně, pořád se na kurtu něco dělo. Velké body jsme zahrály správně. Myslím, že jsme i slušně servírovaly, což nám velmi pomáhalo," uvedla Strýcová pro Radiožurnál, Tenisový svět a iDNES.

Krejčíková vyzdvihla výkon Sie Šu-wej. "Protože hrála neskutečně, nekazila. To byl podle mě hlavní důvod, proč jsme prohrály. Má hrozný přehled a dokáže na kurtu vykouzlit neuvěřitelné věci," chválila soupeřku.

Třiatřicetiletá Strýcová může být první českou vítězkou čtyřhry na Australian Open po třech letech. V roce 2017 zde slavila triumf Lucie Šafářová ve dvojici s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články