Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Strýcová při návratu trápila světovou padesátku, Muchová s Fruhvirtovou postupují

Barbora Strýcová se vrátila k tenisu po více než dvouleté mateřské pauze porážkou. V Madridu podlehla Italce Elisabettě Cocciarettové, která je padesátá v žebříčku WTA, 3:6 a 6:7. Postupuje naopak Karolína Muchová, jež vyřadila bývalou světovou dvojku Anett Kontaveitovou z Estonska dvakrát 6:2, a také Linda Fruhvirtová po skalpu Katie Volynetsové z USA (6:3, 7:5).

Barbora Strýcová
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Svoboda

Sedmatřicetiletá Strýcová sehrála poslední soutěžní zápas na Australian Open v roce 2021. V květnu téhož roku ukončila kariéru a o čtyři měsíce později přivedla na svět syna Vincenta. Letos v únoru ohlásila krátkodobý návrat, který by měl vyvrcholit ve Wimbledonu.

Strýcová držela v úvodu proti 50. hráčce světa Cocciarettové krok. Od stavu 3:3 ale prohrála tři gamy za sebou a ztratila první set za 57 minut.

Ve druhé sadě Strýcová zabojovala, hned v úvodu smazala ztrátu 0:2 a vrátila se do zápasu i z nepříznivého stavu 2:5. Ve 12. hře odvrátila první mečbol a vynutila si tie-break. V něm sice česká tenistka smazala další dva mečboly, Cocciarettová ale po více než dvou hodinách už čtvrtou možnost na ukončení zápasu zužitkovala.

"Cítím se dobře. I když jsem prohrála, mám z toho dobrý pocit," řekla Strýcová. "Byla jsem konkurenceschopná. Byl to dobrý zápas po tak dlouhé době bez hraní. Vůbec jsem nevěděla, do čeho jdu, ale zvládla jsem to dobře. I když to nebylo s vítězným koncem, tak jsem na sebe pyšná. Strašně mě to bavilo a užívala jsem si to. Těším se na další utkání," doplnila.

Dvaadvacetiletá Italka vyzve v dalším kole Španělku Paulu Badosaovou. Strýcová, která se i přes porážku po utkání usmívala, se v Madridu představí ještě ve čtyřhře po boku Sie Šu-wej z Tchaj-wanu, s níž v roce 2019 triumfovala i ve Wimbledonu.

Muchová první zápas na antuce zvládla

Šestadvacetiletá Muchová porazila Kontaveitovou, která se vrací po zranění, i ve třetím vzájemném zápase. Rodačka z Olomouce prolomila hned pětkrát soupeřčin servis, sama přišla o podání jen v úvodu prvního setu. Duel vyhrála za hodinu a 22 minut a vyzve v dalším kole Rumunku Irinu Beguovou.

"Byl to můj první zápas na antuce a na začátku jsem trochu zaostávala. Je tu trochu jiná antuka než v Praze, kde jsem trénovala. Je velmi rychlá. Jsem ale ráda, že jsem to zvládla a vyhrála ve dvou setech," řekla Muchová.

O devět let mladší Fruhvirtová vyřadila Volynetsovou za hodinu a 44 minut. Rodačka z Prahy otočila v prvním setu nepříznivý vývoj z 0:2 na 4:2 a díky třem brejkům se ujala vedení. Ve druhém setu si obě hráčky držely servis až do jedenáctého gemu, kdy uspěla na příjmu opět Fruhvirtová. Talentovaná Češka poté zápas dopodávala k postupu a zužitkovala první mečbol. Ve 2. kole vyzve Lotyšku Jelenu Ostapenkovou.

Do hlavní soutěže postoupila Markéta Vondroušová, která otočila duel s Američankou Taylor Townsendovou a zvítězila 6:7, 6:1, 6:0.

Turnaj mužů a žen v Madridu (antuka):

Ženy: Dvouhra – 1. kolo: Muchová (ČR) – Kontaveitová (Est.) 6:2, 6:2, Cocciarettová (It.) – Strýcová (ČR) 6:3, 7:6 (7:5), Niemeierová (Něm.) – Wang Sin-jü (Čína) 6:4, 6:2, Bogdanová (Rum.) – Bondárová (Maď.) 4:6, 6:4, 7:6 (7:2), Cirsteaová (Rum.) – Davisová (USA) 6:3, 3:6, 6:1, L. Fruhvirtová (ČR) – Volynetsová (USA) 6:3, 7:5, Zanevská (Belg.) – Keninová (USA) 6:0, 6:3, Marinová (Kan.) – Ču Lin (Čína) 7:6 (7:1), 6:4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články