Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Stosurová: Doufám, že tohle je první den mé nové kariéry

New York - Australanka Samantha Stosurová titulem na grandslamovém US Open překonala především sebe sama. Teď věří, že suverénní výhrou ve finále nad Američankou Serenou Williamsovou ukončila dobu pochybností, kvůli kterým často neudělala poslední krok, a začne proto svoji novou éru.

Australská tenistka Samantha Stosurová
zdroj: ČTK/AP autor: Elise Amendola

"Doufejme, že tohle je první den mé nové kariéry jako hráčky," řekla Stosurová po finále, v kterém snad všemi favorizovanou Williamsovou zdolala 6:2 a 6:3. Před triumfem na US Open přitom Stosurová vyhrála jen tři tituly ve dvouhře na okruhu WTA, jelikož většinou poslední kola nezvládala psychicky. "Ráda bych měla na kontě víc titulů, ale nešlo to. A teď je to jedno, jsem na sebe pyšná," řekla.

Sedmadvacetileté Stosurové pomohla dvouletá spolupráce se sportovním psychologem. Ta ještě zintenzivnila po letošním špatném začátku sezony. "Musela jsem si začít věřit, že jsem zase schopná hrát dobrý tenis, uvědomit si, že jsem to nezapomněla, což se mi evidentně docela povedlo, ne?" smála se tenistka.

Australanka ukázala vnitřní sílu především na začátku druhého setu finále s Williamsovou. Američance vzala rozhodčí fiftýn za povzbuzování při výměně a následně jí udělila varování za nepřípustné diskuse. Diváci s tím nesouhlasili a bučeli a pískali.

"To bylo asi nejhlasitější publikum, jaké jsem kdy v životě zažila. My stojíme dole uprostřed té vřavy a je to ohromující pocit, ale když jsme zase začaly hrát, tak jsem se soustředila," řekla Stosurová, která jen na chvilku vypadla z role, ale od stavu 2:3 kontrolovala hru a čtyřmi hrami v řadě zápas ukončila.

"Sama jsem byla překvapená, jak jsem se s tím psychicky vyrovnala a byla soustředěná," řekla. Titulem ve Flushing Meadows završila Stosurová přerod z elitní deblistky k uznávané hráčce dvouhry. Ten začala v roce 2008, kdy se vrátila k tenisu po osmiměsíční pauze zaviněné boreliózou a zánětem mozkových blan. "Měla jsem štěstí, že jsem se z toho dostala rychle a mohla dělat, co jsem chtěla. Mám druhou šanci, a proto mám víc otevřené oči a snažím se využít každou příležitost."

Samantha Stosurová, letošní vítězka US Open:

Datum a místo narození: 30. března 1984, Brisbane

Státní příslušnost: Austrálie Výška a váha: 175 cm, 65 kg

Největší úspěchy: vítězka US Open 2011, finalistka French Open 2010; vítězka tří turnajů WTA ve dvouhře, 23 ve čtyřhře (včetně US Open 2005 a French Open 2006) a dvou ve smíšené čtyřhře (Australian Open 2005 a Wimbledon 2008)

Aktuální postavení na žebříčku WTA: 7. místo (nejlépe 4.)

Rodina: svobodná

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články