Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Štěpánek s Paesem vyhráli třetí letošní titul, triumfoval i Djokovič

Šanghaj – Již třetí letošní titul dokázal vyhrát Radek Štěpánek se svým deblovým partnerem Indem Leandrem Paesem. Ve finále turnaje Masters v Šanghaji porazili jistí účastníci londýndského Turnaje mistrů po třísetové bitvě indický pár Mahéš Bhúpathí, Rohan Bopanna 6:7, 6:3 a 10:5. Králem dvouhry se v Číně stal Srb Novak Djokovič, který ve strhující bitvě odvrátil Andymu Murraymu pět mečbolů a souboj světové dvojky a trojky otočil ve výhru 5:7, 7:6 a 6:3. O trofej se přetahovali tři hodiny a 21 minut.

Radek Štěpánek a Leandr Paes
zdroj: AP autor: Eugene Hoshiko

První set nabídl sedm prolomených podání a Djokovič za stavu 5:6 vzteky rozbil raketu. Sadu už však nezachránil. Murray měl stále mírně navrch, skvěle returnoval a za stavu 5:4 měl poprvé mečbol. Neproměnil a raketou třískl o zem tentokrát on. Jediný míček od triumfu a třetího titulu v Šanghaji za sebou dělil Murrayho ještě čtyřikrát. Jenže Djokovič v kritických okamžicích prokázal železné nervy, odvahu i skvělou ruku.

Druhou sadu vyhrál Srb v tie-breaku 13:11, načež zničil svou raketu Murray. Tomu v závěru třísetové bitvy docházely síly a po dvou předchozích výhrách ve finále US Open i na olympiádě rodákovi z Bělehradu podlehl.

"Byl to úžasný zápas. Trval tři a půl hodiny, což je hodně dlouho na to, že se hrálo na dva vítězné sety. Kdykoli hraju s Andym, je mi jasné, že to bude vysilující boj a spousta dlouhých výměn," řekl Djokovič, přemožitel Tomáše Berdycha ze sobotního semifinále. "Nemůžu říct, že jsem zápasu dominoval, protože všechny tři sety byly hodně těsné a on měl několik šancí ho zakončit. Klidně jsem mohl prohrát, ale bojoval jsem a jsem na to hrdý," dodal Djokovič. "Mrzí mě to, ale už jsem prohrál jiné těsné zápasy, i na těch největších turnajích, takže se z toho rychle dostanu. Rozdíl mezi vítězstvím a porážkou byl jeden dva centimetry," řekl Murray, svěřenec Ivana Lendla.

Novak Djokovič
zdroj: ČTK/AP

Oba však opět nabídli špičkový tenis, vzájemnou bilanci Djokovič po dnešku vede 9:7. V čele světového žebříčku nicméně i po Šanghaji zůstane druhý za Rogerem Federerem.

Štěpánek má 16. titul ze čtyřhry

Štěpánek s letošním tradičním spoluhráčem narazili na Paesovy krajany poprvé a o titul s nimi bojovali hodinu a 36 minut. V Šanghaji oslavili společný triumf stejně jako v lednu na Australian Open a také v březnu na Masters v Miami. Do finále postoupili potřetí za sebou, na US Open ani před týdnem v Tokiu jim však poslední krok nevyšel.

Celkově si třiatřicetiletý český daviscupový reprezentant připsal ve čtyřhře na konto 16. titul.

"Bylo to hodně osobní utkání pro nás tři Indy, ale Radek říkal, ať si to užijeme. Byl uvolněný, smál se a vtipkoval," prozradil Paes. "Měli jsme skvělou sezonu, začali v Melbourne a hráli dobře po celý rok. To ukazuje na kvalitu našeho tenisu," dodal Paes.

Britka Watsonová se stala po 24 letech první britskou vítězkou turnaje WTA

Britský tenis se po 24 letech dočkal své první vítězky turnaje WTA. Dlouhé čekání dnes v Ósace ukončila dvacetiletá Heather Watsonová, která ve finále odvrátila čtyři mečboly soupeřce z Tchaj-wanu Chang Kai-Chen a vyhrála 7:5, 5:7 a 7:6.

Finále v Japonsku nabídlo souboj dvou nenasazených hráček a trvalo tři a čtvrt hodiny. Watsonová, 71. ve světovém žebříčku, měla mečbol už ve druhém setu, jenže o rok starší Chang Kai-Chen (134. v pořadí WTA) ho odvrátila. Sama pak byla v rozhodující sadě za stavu 5:4 čtyřikrát jediný míček od titulu, jenže nakonec se v tie-breaku po výhře 7:4 radovala Watsonová.

"Británii se podařilo v poslední době zlomit pár rekordů a jsem šťastná, že jsem jeden přidala," prohlásila šampionka z Ósaky. Zásluhou Andyho Murrayho se totiž britský tenis dočkal v září na US Open prvního grandslamového vítěze po 76 letech.

Heather Watsonová
zdroj: ISIFA

Watsonová dokázala navázat na dosavadní poslední turnajový triumf krajanky Sary Gomerové z roku 1988 v Aptosu v Kalifornii. Přitom se čtyřikrát ocitla na pokraji prohry. 

"Už jsem se viděla, jak brečím v šatně. Ale vzpomněla jsem si na trenéry, kteří mě učili: běž si za body sama a nedoufej, že to soupeřka zkazí. Tak jsem odvrátila první mečbol a pak další a další," dodala dvacetiletá tenistka.

Na double ale Watsonová v Ósace nedosáhla, s domácí veteránkou Kimiko Dateovou-Krummovou ve finále čtyřhry prohrály. Nasazeným jedničkám Abigail Spearsové s Raquel Kopsovou-Jonesovou z USA podlehly 1:6 a 4:6.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články