Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Štěpánek: Itálie nemá co ztratit, o to bude nebezpečnější

Ostrava – České tenisty čeká o víkendu utkání prvního kola Davisova poháru proti Itálii. Hlavní tahouni týmu Radek Štěpánek a Tomáš Berdych se v posledních týdnech ukazují ve velmi dobré formě a Češi tak budou v utkání proti soupeři z Apeninského poloostrova favoritem. "Itálie tady s námi nebude mít co ztratit. Takže budou moci hrát uvolněně, a o to může být utkání daleko nebezpečnější," varoval ale v pořadu České televize Na slovíčko Radek Štěpánek.

Český tým už je kompletní a připravuje se v ostravské hale. Přechod z australských veder do mrazu, který panuje v Česku, byl ale náročný. Pro teplomilné Italy o to více. "Italové byli celí zabalení v bundách, s tím, že takovou zimu prý už dlouho nezažili. A já bych byl rád, kdyby jim to vydrželo i na víkend. Aby byli zamrzlí," žertoval nehrající kapitán Jaroslav Navrátil.

Ve vážnějším tónu ale již připouštěl, že čeští tenisté jdou do daviscupového utkání v roli jednoznačných favoritů. Radek Štěpánek vyhrál debl na nedávno skončeném Australian Open a Tomáš Berdych získal titul na turnaji v Montpellier. Italové se takovými úspěchy chlubit nemohou. "Tak my se té role nezříkáme. Určitě jsme favorité, hrajeme v domácím prostředí. Mohli jsme si vybrat povrch, který si myslím, že je rychlý. Takže si myslím, že i ta forma nasvědčuje tomu, že jsme připravení," tvrdí sebevědomě Navrátil.

Nicméně ani Italy nelze podceňovat. "Ti hráči jsou zkušení. Navíc se do týmu vrátil Seppi, jejich první hráč, který předtím nereprezentoval, ale jelikož v letošním roce je olympiáda, tak se do týmu vrátil. A i Starace, Bracciali a Boleli jsou velice zkušenými hráči, a jak Radek říkal, nebudou mít co ztratit. Favority jsme určitě my. A oni se jen budou pokoušet tu naši hru nakousat," konstatoval Navrátil.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko

Český tým se může spolehnout na dojici Tomáš Berdych – Radek Štepánek, která je v daviscupovém týmu již několik let neotřesitelnou jistotou. Za nimi však v českém mužském tenise zeje výkonnostní díra. I proto dochází oproti minulému utkání ke změně na pozici třetího a čtvrtého hráče. Tentokráte tým doplnili Lukáš Rosol a František Čermák.

"Já jsem se trošičku poučil z loňského roku. Rosol je tam proto, protože se dlouhodobě pohybuje okolo sedmdesátého osmdesátého místa na světovém žebříčku, takže je to hráč, kdyby se cokoliv stalo, pro dvouhru a František Čermák je vynikajícím deblistou, zkušený. A samozřejmě nemůžeme předvídat, jak páteční zápasy budou vypadat. Jeden z hráčů může hrát dlouhý páteční zápas a může být unavený. Takže z toho hlediska jsem volil Čermáka, který ve spojení jak s Radkem, tak s Tomášem může hrát velmi kvalitní čtyřhru," vysvětluje své rozhodnutí nehrající kapitán, který byl loni proti Kazachstánu nucen nasadit juniora Veselého.

Radek Štěpánek krom formy spoléhá i na bouřlivou podporu ostravské haly. "Nedílnou součástí našeho týmu jsou naši fanoušci, kteří nás určitě budou hnát dopředu a budou naší další tažnou silou k tomu, abychom postoupili," věří český tenista.

Inspirací může tenistům být i úspěch jejich kolegyň ve fedcupovém utkání proti Německu. "Holky – klobouk dolů. Byl to těžký los, první kolo v Německu, a myslím si, že holky v čele s Petrou Kvitovou podaly vynikající výkon," hodnotil Navrátil, který by byl dozajista rád, kdyby jeho svěřenci vyprovodili Itálii stejným způsobem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články