Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Statistiky mluví proti ní. Šafářová si však před finále French Open věří

Paříž – Velký den D Lucie Šafářové je tady. Českou tenistku čeká premiérové grandslamové finále ve dvouhře. V závěrečném duelu na French Open vyzve tu nejtěžší možnou soupeřku, světovou jedničku Serenu Williamsovou, kterou zatím ve své kariéře nedokázala porazit. Šafářová, jež zatím na Roland Garros září, se však nevzdává a věří, že by mohla překvapit. Přímý přenos utkání sledujte od 15:00 na ČT sport nebo na našem webu. Už ve 13:00 vysíláme dohrávku zápasu mezi Novakem Djokovičem a Andym Murrayem.

Lucie Šafářová na French Open
zdroj: ČTK/AP autor: Michel Euler

Řečí čísel je Šafářová jasnou outsiderkou. S Williamsovou prohrála osm vzájemných zápasů na okruhu WTA a získala jen tři sety. Ve finále spolu hrály jen na americké antuce v Charlestonu, kde ji Serena před třemi lety deklasovala 6:0, 6:1.

"Serena je jednička a hraje vždycky nejlepší tenis, když se dostane do finále. Díky tomu vyhrála tolik grandslamů," řekla Martina Navrátilová o Williamsové, která může získat už svůj dvacátý vavřín z turnajů velké čtyřky a třetí na French Open.

I další statistiky v kariéře mluví výrazně pro třiatřicetiletou Američanku. Vyhrála už 66 turnajů ve dvouhře oproti šesti Šafářové a na odměnách vydělala skoro sedmdesát milionů dolarů, zatímco brněnská rodačka přes šest milionů dolarů. "O ní nemusíme debatovat. Se všemi svými úspěchy už je legenda," řekla Šafářová.

Na druhou stranu letos v Paříži je na tom v turnaji lépe Češka. Cestou do finále neztratila set, zatímco nachlazená Williamsová otáčela čtyřikrát z 0:1 na sety. "Takhle špatně mi nebylo," říkala Williamsová po semifinále, v kterém často kašlala o pauzách do ručníku. "Na finále se rozhodně stoprocentně připravím," vzkázala.    

Šafářová vyřadila obhájkyni titulu Rusku Marii Šarapovovou, porazila další hráčku světové desítky Anu Ivanovičovou a ještě dvě hráčky patřící do dvacítky.

"V tenisu je všechno možné," naznačila Navrátilová, že Šafářová nemusí být ve finále bez šance. Dvojnásobný vítěz Roland Garros Jan Kodeš věřil, že jeho krajanka naváže na Hanu Mandlíkovou a po 34 letech se Češka stane v Paříži vítězkou dvouhry žen. "Je to stoprocentně hratelné, ona na ni má hru," řekl Kodeš.

I Šafářová si věří, že může s Williamsovou hrát vyrovnaně. Tak jako letos v Hopmanově poháru, kde prohrála až v tie-breaku třetí sady poměrem 6:8. "Antuka je její nejméně oblíbený povrch. Musím do toho jít, nemá ráda moji levačku, leváckou rotaci a servis na tělo. Určitě se ji budu snažit rozběhat," plánovala Šafářová.

Kodeš chce krajanku před finále povzbudit, aby do úderů šla bez respektu a od prvních míčů odhodlaně. "Já tomu věřím, že ji může porazit, a já ji nabudím. Když na Serenu spustí rychlou hru, tak to může jít. Připadá mi, že Serena malinko nabrala a není tak pohyblivá. Samozřejmě, je psychicky silná, ale Lucka nemá co ztratit. Může hrát odvážně a já se na to těším. To finále bude bomba!" řekl Kodeš.

Přípravu na zápas probere Šafářová se svým kanadský koučem Robem Steckleym. Oba očekávají, že bude mít při podání Američanky mnohem méně času a šancí na brejk než proti ostatním soupeřkám. "A když přijdou, tak bude potřeba je proměňovat," řekl trenér s tím, že taktiku dělají s Šafářovou společně. "Od začátku jí zdůrazňuju, že musí zápasovému plánu rozumět a vzít ho za svůj. Nemůžu jí ho vnucovat."

Williamsová má jistotu, že zůstane po turnaji světovou jedničkou. Šafářová se poprvé v kariéře dostane do světové desítky. V případě prohry bude sedmá a zisk titulu ji posune na šestou pozici. Za účast ve finále už má jistých 900 000 eur (24,7 milionu korun), jako vítězka by vydělala 1,8 milionu eur (asi 49 milionů korun).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články