Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Startuje Wimbledon, český tenis bude mít na kurtech patnáct zástupců

Londýn - Na travnaté dvorce v All England Clubu budou po dobu následujících dvou týdnů upřeny zraky tenisových příznivců. Startuje totiž legendární Wimbledon s pořadovým číslem 128, jehož součástí bude i patnáct českých reprezentantů - pět mužů a deset žen. Hned osm z nich zasáhne do bojů 1. kola v úvodní den turnaje. Tomáše Berdycha čeká Rumun Hanescu, Petra Kvitová, stejně jako Berdych nasazená šestka tohoto grandslamu, vyzve krajanku Andreu Hlaváčkovou.

Andy Murray - vítěz Wimbledonu 2013
zdroj: AP autor: Kirsty Wigglesworth

Andy Murray loni vyhrál jako první britský tenista po 77 letech slavný Wimbledon a nyní přichází čas na obhajobu. Na trávě v All England Clubu patří mezi favority, ale za ty hlavní se považují Srb Novak Djokovič či sedminásobný vítěz turnaje Roger Federer ze Švýcarska. Navíc Murray se po loňské operaci zad jen pomalu dostává do pohody.

Po ukončení spolupráce s Ivanem Lendlem angažoval za trenérku bývalou wimbledonskou vítězku Amélii Mauresmovou z Francie, ale je otázkou, jestli se už jejich práce projeví. "Nikdo jiný nebude pod takovým tlakem jako Murray," řekl trojnásobný vítěz Wimbledonu Američan John McEnroe na stránkách turnaje. "Na druhou stranu ten tlak nebude takový jako loni. Už to vyhrál a to se pak hraje lehčeji."

Celková dotace třetího grandslamu sezony činí 25 milionů liber (asi 834 milionů korun), vítězové dvouhry získají 1,76 milionu liber (58,7 milionu korun).

Největší šance na titul se dávají Djokovičovi, který je turnajovou jedničkou. Vítěz Wimbledonu z roku 2011 loni prohrál ve finále a nyní má ve svém realizačním týmu Němce Borise Beckera. "Becker ho nenaučí servis volej, hráče nelze najednou předělat, je mu spíše mentální oporou," řekl jiný Němec Michael Stich.

První hráč světa a král antukové Paříže Španěl Rafael Nadal loni vypadl ve Wimbledonu v 1. kole a jeho cesta turnajem je nevyzpytatelná. "Prosadit na velkém turnaji se můžou Milos Raonic a Grigor Dimitrov. Tihle dva chlapíci mají velké šance dojít daleko," řekl McEnroe o kanadském a bulharském tenistovi.

Federer si chce vyslechnout ovace vestoje

Na trávě patří stále k nejlepším Federer. Potvrdil to sedmým titulem v německém Halle a do Londýna znovu přijel v dobrém rozpoložení. "Vyhrávat a získávat titulu se nikdy neomrzí. Pro tohle tenis hraju, je nádherné si na konci turnaje vyslechnout ovace vstoje. Už toho mám hodně za sebou a žiju jen pro tituly," řekl Federer.

Českými nadějemi jsou wimbledonská vítězka z roku 2011 Petra Kvitová a finalista z All England Clubu o rok dříve Tomáš Berdych. "Rád bych si znovu zahrál finále," odpověděl Berdych na webu turnaje na otázku, jaký zápas by si rád zahrál.

V rámci přípravy na Wimbledon došel Berdych, letos vítěz turnaje v Rotterdamu, do čtvrtfinále v Queen's Clubu. "Hra na trávě je hlavně o pohybu. Člověk se musí dostat níž, což pro mě není snadné, protože jsem těžší, ale když to zvládnu, tak si myslím, že moje hra trávě sedí. Dobře podávám a hraju míče ploše," řekl Berdych.

Pro Kvitovou je Wimbledon nejlepším grandslamem kariéry. Než dosáhla na trofej, byla v roce 2010 v semifinále. A v posledních dvou ročnících ve čtvrtfinále. "Každý rok něco obhajuju, na to už jsem zvyklá a na trávu se těším," řekla Kvitová. Jen pár dnů před začátkem turnaje ji však trápí svalové problémy se stehnem. Kvůli nim ve čtvrtek vzdala čtvrtfinále na turnaji v Eastbourne.

Z českých hráčů se můžou prosadit i zkušený Radek Štěpánek a poprvé si hlavní soutěž zahraje díky divoké kartě Jiří Veselý. Mezi ženami hrají dobře Lucie Šafářová, Klára Koukalová a Barbora Záhlavová-Strýcová byla ve finále v Birminghamu.

Je nám líto, video expirovalo.
Startuje Wimbledon - i s českými nadějemi

Ženský trůn je volný

Úřadující šampionka Marion Bartoliová z Francie totiž ukončila krátce po Wimbledonu kariéru a nyní mimo jiné navrhuje šperky. Svého rozhodnutí vůbec nelituje, i když právě závěr loňského Wimbledonu je něčím z tenisové minulosti, po čem se jí, jak připouští, stýská. "To, co mi nejvíc chybí, je posledních pět vteřin finále, když jsem zahrála eso a věděla jsem, že to bude eso," přiznala Bartoliová. "To, co mi rozhodně nechybí, jsou rána, kdy se vzbudíte a celé tělo vás bolí. A tréninkové jednotky, které si musíte zamluvit, a časové rozpisy, které musíte
mít na každý den připravené," dodala.

Čest zahájit druhý hrací den na centrálním dvorci letos místo vítězky převezme poražená finalistka Sabine Lisická. Bartoliová hodlá zápas německé tenistky sledovat z hlediště. "Jsem pozvaná do královské lóže. Když do té doby nevyvedu nějakou hloupost, budu tam," řekla Bartoliová.

Favoritkou je tak opět světová jednička Serena Williamsová z USA, které sice nevyšlo French Open, ale v Londýně by měla opět dominovat. "Ona je můj tip na šampionku," řekla bývalá vítězka Wimbledonu Chris Evertová. "Znovu může dojít daleko Genie Bouchardová, nikoho se nebojí a hraje výborně. Mezi další hráčky, které je třeba sledovat, patří Petra Kvitová, Sam Stosurová a Simona Halepová," prozradila svůj tip.

Pondělní program:

Centrální dvorec (začátek 14:00 SELČ): Murray (3-Brit.) - Goffin (Belg.), Kaniová (Pą) - Li Na (2-Čína), Djokovič (1-Srb.) - Golubjov (Kaz.).

Kurt č. 1 (14:00): Azarenková (8-Běl.) - Lučičová-Baroniová (Chorv.), Dimitrov (11-Bul.) - Harrison (USA), Melzer (Rak.) - Tsonga (14-Fr.).

Kurt č. 2 (12:30): Berdych (6-ČR) - Hanescu (Rum.), Torróová (Šp.) - V. Williamsová (30-USA), Kuzněcov (Rus.) - Evans (Brit.), Mituová (Rum.) - A. Radwaňská (4-Pol.).
 
Kurt č. 3 (12:30): čtvrtý zápas Kvitová (6-ČR) - Hlaváčková (ČR).

Kurt č. 5 (12:30): čtvrtý zápas Smitková (ČR) - Hsieh Su-Wei (Tchaj-wan).

Kurt č. 9 (12:30): první zápas Záhlavová-Strýcová (ČR) - Kudrjavcevová (Rus.), třetí zápas Štěpánek (ČR) - Cuevas (Urug.).
 
Kurt č. 10 (12:30): druhý zápas Šafářová (23-ČR) - Görgesová (Něm.), třetí zápas Hernych (ČR) - Kamke (Něm.).

V úterý se travnatém povrchu představí dalších sedm českých zástupců - Klára Koukalová, Lukáš Rosol, Jiří Veselý, Petra Cetkovská, Karolína Plíšková, Kristýna Plíšková a Klára Koukalová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články