Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Srbský tenisový král Djokovič přehrál Federera a podruhé vyhrál US Open

New York - Srbský tenista Novak Djokovič vyhrál podruhé v kariéře US Open. První hráč světa porazil v newyorkském finále Švýcara Rogera Federera ve čtyřech setech 6:4, 5:7, 6:4, 6:4 a získal svůj desátý grandslamový titul.

Novak Djokovič
zdroj: ČTK/AP

Osmadvacetiletý Djokovič letos vyhrál po Australian Open a Wimbledonu třetí grandslamový titul. Jen na antukovém Roland Garros nestačil ve finále na Švýcara Stana Wawrinku a dva sety ho dělily od kalendářního grandslamu, kterému byl nakonec o jednu výhru blíže než Američanka Serena Williamsová. "Hrál jsem proti nejlepšímu hráči a musel jsem předvést skvělý výkon, abych mohl držet tuhle trofej," řekl Djokovič.

Australian Open, Wimbledon a US Open ovládl Djokovič rovněž v roce 2011. "Dnes jsem ale jiný hráč, jiná osobnost. Jako otec a manžel mám zkušenosti i z jiných oblastí života a mám k tenisu úplně jiný postoj. Cítím se více naplněný, fyzicky silnější a psychicky zkušenější než před čtyřmi lety. Je těžší mě porazit, protože jsem komplexnějším hráčem," řekl rodák z Bělehradu.

"Prožívám nejlepší sezonu, kterou si užívám o to víc, protože jsem se stal manželem a otcem. Tenhle sport miluju a všechna tahle vítězství podněcují moji touhu jít dál a vychutnávat si výhry, jako je tahle," pokračovall vítěz. Finále US Open začalo kvůli dešti o skoro tři a půl hodiny později. Federer trefil na úvod eso, ale skvěle returnující Djokovič získal brzy převahu. Srba v prvním setu přibrzdilo ve čtvrté hře podklouznutí a pád, při kterém si odřel ruku i nohu, ale rychle se uklidnil a dostal zpět do rytmu. Ze stavu 2:3 otočil na 5:3 a ovládl první set. 

Federer: Moje hra je zase dobrá, ale hrát s Novakem je těžké

Až na začátku druhého setu zkusil Federer aplikovat svou novinku, náběh při returnu až skoro k podávací čáře a zatlačit Djokoviče. Vítěz sedmnácti grandslamů měl ale problém s proměňováním brejkbolů, za celý zápas využil jen čtyři z 23. "Některé jsem měl zahrát lépe a razantněji, jiné neuspěchat," řekl Švýcar. Ve druhé sadě se mu to k nadšení diváků povedlo ve dvanácté hře a srovnal stav. Ve třetí sadě odvrátil Djokovič za stavu 3:4 dva brejkboly a pak získal pět her v řadě.

Mužské finále dvouhry poprvé na US Open řídila žena. Eva Asderakiová-Mooreová z Řecka si vedla výtečně, nebála se opravovat lajnové a ani jednou se nezmýlila. Tak jako třeba při brejkbolu Federera za stavu 4:5 v koncovce třetí sady, kdy ohlásila aut, což jestřábí oko potvrdilo. O dva míče později Djokovič získal třetí set 6:4. Ve čtvrtém setu už Djokovič vedl 5:2, ale Federer ještě nesložil zbraně. Snížil na 4:5 a měl dokonce dvě šance na 5:5. Srb obě odvrátil a po třech hodinách a 20 minutách využil první mečbol. Na US Open navázal na svůj první triumf z roku 2011.

"Mám za sebou výborné dva týdny. Bylo skvělé si tady zase zahrát finále a ukazuje to, že moje hra je zase dobrá," řekl pětinásobný vítěz US Open Federer, který byl ve finále poprvé od roku 2009. "Ale hrát s Novakem je těžké," dodal Švýcar a Djokovičovi pogratuloval jako letos po finále na londýnské trávě ve Wimbledonu. Podle Stefana Edberga, kouče Federera, má Švýcar ale stále šanci vyhrát svůj osmnáctý grandslamový titul. "Nemůžete ho odepisovat. Podívejte se, jak se zlepšil a na jaké hraje úrovni. To mu dává stále šanci uspět," míní Švéd.

Federer měl ve finále diváky jednoznačně na své straně

Zaplněný stadion Arthura Ashe dělal všechno možné, aby Federer dosáhl na svůj šestý titul na US Open. Fanoušci řvali při jeho úspěšných míčích, podporovali ho, když se nedařilo, a radovali se, když Djokovič zkazil servis. "Takovou jednostrannou a obrovskou podporu v grandslamovém finále jsem nezažil," komentoval situaci bývalý britský tenista Greg Rusedski.

Tenisté s největším počtem grandslamových titulů:

17 - ROGER FEDERER,
14 - Pete Sampras, Rafael Nadal,
12 - Roy Emerson,
11 - Rod Laver, Björn Borg,
10 - NOVAK DJOKOVIČ, Bill Tilden

"Nemůžu fanoušky kritizovat. Chápu je. Je logické, že fandí šampionovi, jakým je Roger. Skvělému hráči na kurtu i mimo něj. Tak je to všude na světě, kde jsem proti němu hrál, a určitě si to zaslouží," řekl Djokovič.

Po zisku desátého grandslamového titulu doufal, že se snad jednou dostane do podobné situace. "A v budoucnu dosáhnu stejné obliby, jako má on," dodal Srb.

Výsledky US Open:

Muži:

Dvouhra - finále: Djokovič (1-Srb.) - Federer (2-Švýc.) 6:4, 5:7, 6:4, 6:4.

Junioři: Dvouhra - finále: Fritz (1-USA) - Paul (5-USA) 6:2, 6:7 (4:7), 6:2.

Ženy:

Čtyřhra - finále: Aliassime, Shapovalov (Kan.) - Holt, Smith (USA) 7:5, 7:6 (7:3).

Juniorky: Dvouhra - finále: Galfiová (2-Maď.) - Keninová (9-USA) 7:5, 6:4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články