Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Srbové s Djokovičem nepočítali, zvykají si na antuku

Praha - Srbští tenisté očekávají, že se jim český tým pokusí ve čtvrtfinále Davisova poháru vrátit dva roky starou prohru z Bělehradu. Do Prahy přijel výběr kapitána Gorana Obradoviče bez světové jedničky Novaka Djokoviče, s pomocí čerstvého vítěze turnaje v Miami hosté nepočítali.

Srbský daviscupový tým
zdroj: ČTK autor: Stanislav Peška

"Novak řekl na začátku roku, že více méně do olympiády nebude (Davis Cup) hrát. Uvidíme, co bude potom, když postoupíme," řekl osmý hráč světa Janko Tipsarevič, který je srbskou jedničkou. "Vím, že má pár dnů odpočívat a pak se začne připravovat na antukovou sezonu, kterou odstartuje v Monte Carlu," uvedl Tipsarevič.

I bez Djokoviče jsou Srbové nebezpeční. Tipsareviče doplňuje pro dvouhry Viktor Troicki (27. v žebříčku ATP) a na čtyřhru přijel specialista a šestý deblista žebříčku Nenad Zimonjič. "Je to padesát na padesát. Nemáme co ztratit. Podívejte, jsme druzí v daviscupovém žebříčku, takže jsme hodně silní," uvedl Obradovič. Tipsarevič dával v poměru 60:40 větší šance českým hráčům, Tomáši Berdychovi (7.) a Radku Štěpánkovi (24.), ale důvodem nebylo tenisové umění. "Je to pouze kvůli výhodě domácího prostředí a podpoře fanoušků," zopakoval Tipsarevič.

Je nám líto, video expirovalo.
Srbové trénovali v Praze

Češi se střetli se Srbskem naposledy předloni a semifinále v Bělehradu prohráli 2:3 na zápasy. Hrdinou byl Tipsarevič, který získal dva důležité body. "Je mi jasné, že jsou hladoví nám to teď vrátit. Oba hrdě reprezentují a v národním dresu podávají ještě lepší výkony, protože se dokážou vyhecovat," řekl Tipsarevič.

Tenista potetovaný na rukou i na zádech hraje poslední půl rok ve formě. Od pondělí je poprvé v kariéře osmým hráčem světa. "Hodně to pro mě znamená, vylepšení postavení v žebříčku je jedním z mých letošních cílů," řekl. Nejlépe by se chtěl dostat až na vrchol jako Djokovič, ale reálně se vidí okolo pětky. "Co nejblíže," řekl.

Janko Tipsarevič a Nenad Zimonjič
zdroj: ČTK autor: Stanislav Peška

Srbové jsou v Praze od neděle a pochvalují si prostředí O2 areny. Na připravenou antuku si pomalu zvykají. Všichni na ní hráli naposledy loni na Roland Garros v Paříži a v hale antuku často nevidí. "Přijeli jsem s předstihem a máme čas se na to adaptovat," řekl Tipsarevič. "Skáče to nízko a rychle, jindy pomalu, což bere hodně energie, ale všichni se musíme přizpůsobit," řekl Troicki.

Češi věří, že antuka bude jejich výhodou

Nehrající kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil spatřuje v neúčasti Djokoviče výhodu a věří, že k dobrému výsledku přispěje i povrch. "Kdyby byl v týmu Djokovič, zápas by byl velice těžký. I to sebevědomí srbských hráčů by bylo velké. Na druhou stranu jsou Tipasarevič a Troicki velmi kvalitní hráči. Hrají velmi dobře na tvrdém povrchu… Výsledky srbských hráčů na antuce nebyly až tak úspěšné," upozornil Navrátil.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko před Davis Cupem

Česká jednička Srby rozhodně nepodceňuje. "Tipsarevič nemá vyloženou slabinu. Má velmi vyrovnané údery a skvělý pohyb po dvorci," uvedl Berdych. "Je to komplexní hráč. Má rád, když se hraje rychlá hra na raketu. Bude to chtít měnit rytmus," doplnil Navrátil a nastínil možnosti, jak se s hrou srbské jedničky vyrovnat. "Radek (Štěpánek) Tipsareviče na antuce porazil. Radek má výhodu, že umí měnit rytmus, dovede zahrát dlouhé míče, dovede dojít na síť. Variabilita je vynikající. Důležité je nehrát jen rychlé výměny," upozornil Navrátil.

Velmi důležitá bude čtyřhra, pokud se nestane nic mimořádného, nastoupí do ní osvědčená dvojice Berdych, Štěpánek. "Jsme připraveni na to, abychom to zvládli. Pokud se nestane nějaké zranění, tak doufám, že do toho půjdeme. Budu se Radkovi snažit přidat něco ze svého umu, ale Paese mu určitě nenahradím," prohlásil s úsměvem Berdych.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články