Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Srbky se shodují: Češky jako favoritky, ale my chceme jména na trofeji

Praha - České tenistky jsou favoritkami, ale my chceme titul. Tak vidí nadcházející finále Fed Cupu v Praze srbský tým, který se pokusí o víkendu překazit domácímu výběru obhajobu titulu. Srbky letos poprvé v historii vyhrály zápas ve světové skupině, v prvním kole zvítězily v Belgii, a po výhře v semifinále v Rusku jsou i poprvé ve finále. Bývalé světové jedničky Ana Ivanovičová a Jelena Jankovičová by titulem rády navázaly na triumf mužského týmu kolem Novaka Djokoviče z roku 2010 v Davisově poháru.

Zleva Jovana Bojanovská, Jelena Jankovičová, trenér Dejan Vraneš, Ana Ivanovičová a Aleksandra Kruničová pózují před finále Fed Cupu
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Jsem na náš tým pyšný, ale favoritkami finále jsou Češky. Loni soutěž vyhrály, mají vynikající a zkušené tenistky," řekl srbský kapitán Dejan Vraneš. Na druhou stranu dodal, že domácí prostředí může Petru Kvitovou a Lucii Šafářovou, očekávané české singlistky, svazovat. "Ten tlak může být kontraproduktivní," řekl.

Světová dvanáctka Ivanovičová a dvaadvacítka Jankovičová hledaly před finále inspiraci u mužů. Obě byly předloni v Bělehradu v hale, když Djokovič a spol. zvedli nad hlavu slavnou salátovou mísu. "Škoda, že nehrajeme taky doma, ale byl to úžasný zážitek, který bych ráda zažila na vlastní kůži," řekla Ivanovičová. "Jsme po tolika letech konečně ve finále a tenisté jsou nám příkladem," doplnila Jankovičová.

Jovana Bojanovská a Jelena Jankovičová
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Bylo by skvělé mít jména na trofeji, protože Fed Cup je nejvíc v týmové soutěži," řekla Ivanovičová. "S individuálními trofejemi a úspěchy se to nedá srovnat. Chceme vyhrát pro Srbsko, pro lidi u nás," navázala Jankovičová.

Srbky vs. Češky v roce 2012

Ana Ivanovičová odehrála letos proti českým hráčkám 4 zápasy, z toho jen jeden vítězný. V prvním kole na zářijovém turnaji v Tokiu porazila Andreu Hlaváčkovou. Tři porážky si odbyla na začátku sezony. V Sydney skončila vítězka 11 turnajů na raketě Lucie Šafářové, Petrou Kvitovou byla vyřazena na Australian Open ve 4. kole a v Dauhá nestačila na Petru Cetkovskou. Letos Ivanovičová nevyhrála ani jeden turnaj, nejlépe se jí vedlo v Indian Wells a Moskvě, kde dokráčela až do semifinále, na US Open vypadla ve čtvrtfinále. V současnosti Ivanovičové patří 12. místo v žebříčku WTA.

Jelena Jankovičová porazila v únoru v Dubaji Petru Cetkovskou, jiný duel proti českým tenistkám neodehrála. Podobně jako její spoluhráčka ani Jankovičová letos na turnajový titul nedosáhla. Nejblíže k tomu měla v Texasu a Birminghamu, kde podlehla Robertě Vinciové, respektive Melanii Oudinové až ve finále. Na kontě má 22. hráčka světa ještě dvě semifinálové účasti v Dubaji a Kuala Lumpuru.

Důležitým faktorem úspěchu srbských tenistek je souznění Jankovičové s Ivanovičovou. Vzájemně si podle zákulisních informací nejsou příliš blízké, ale v roce 2009 vyhlásily, že chtějí dovést tým na vrchol, a nyní jim k tomu chybí jeden krok. "Hrajeme za tým, za Srbsko, jedna bez druhé by to nefungovalo. Ušly jsme z nižších zón dlouhou cestu a jsem teď na nás pyšná. Každá z nás na tom má zásluhu," konstatovala Jankovičová.

Když vyhrát, tak proti nejsilnějšímu týmu

Jankovičová a Ivanovičová vědí, že česká jednička Kvitová je od Turnaje mistryň nemocná. "Bez ní by to bylo snazší, ale když chceme vyhrát, tak proti nejsilnějšímu týmu," prohlásila Ivanovičová a obě popřály Kvitové, aby byla na zápas fit.

Srbky v pražské O2 areně trénují proti sparingpartnerovi, který hraje levou rukou, aby si zvykly, protože Kvitová i Šafářová jsou levačky. "Je to jiné, ale já s tím osobně nemám problém," řekla Jankovičová, která vede bilanci nad Šafářovou 5:1.

Kdo do čtyřhry? Srbský kapitán se stále rozhoduje

Pokud bude po dvouhrách finále nerozhodné 2:2, o vítězkách rozhodne závěrečná čtyřhra. Zatímco Češky mají v týmu druhý pár světa Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká, u srbského týmu jasno není. "Teď nevím, kdo by hrál za nás. Víme, že Češky mají skvělý pár, my se teprve rozhodneme," řekl kapitán Vraneš.

Češky věří, že je domácí prostředí nabudí

Srbské tenistky vyhrály ve Fed Cupu třikrát po sobě na půdě soupeřek a svoji vítěznou šňůru nyní chtějí protáhnout i při finále. Domácí prostředí může být pro mnohé sportovce svazující. Jednička Petra Kvitová ale po zkušenosti z letošního semifinále, v kterém Češky vyhrály v Ostravě nad Italkami, v pomoc publika věří.

Petra Kvitová:

"Je to finále, obhajujeme titul a ti, co se přijdou podívat, nečekají nic jiného než výhru, ale věřím, že nás nabudí."

"V Ostravě to bylo neskutečné. Hrály jsme před plným publikem, rodinou a kamarády, což byl neskutečný zážitek," vzpomínala. V ČEZ areně tenistkám fandilo sedm tisíc lidí, v Praze jich přijde dvakrát tolik. "To bude ještě větší, diváci ale budou s námi a poženou nás dopředu," věří Kvitová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články