Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Španělé vedou ve finále Davis Cupu 2:0

Barcelona - Po úvodním dnu finále Davisova poháru prohrávají čeští tenisté ve Španělsku 0:2. V úvodním souboji o slavnou "salátovou mísu" na antukovém kurtu v paláci Sant Jordi nestačil Tomáš Berdych na světovou dvojku Rafaela Nadala a podlehl mu po setech 5:7, 0:6 a 2:6. Úpornou pětisetovou bitvu nedokázal dotáhnout do vítězného konce Radek Štěpánek, přestože vedl proti Davidu Ferrerovi už 2:0 na sety. Zápas skončil výsledkem 6:1, 6:2, 4:6, 4:6, 6:8. Utkání pokračuje sobotní čtyřhrou, kterou nabídne v přímém přenosu ČT2 a zpravodajský web ČT24.

Na slavnostním nástupu před úvodní dvouhrou přišli čeští hráči i kapitán do haly v retro sakách československého týmu z roku 1980, kdy Ivan Lendl s Tomášem Šmídem vyhráli salátovou mísu v Praze.

Rafael Nadal neměl s Berdychem větší problémy 

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Jiřím Medonosem

Vzpomínka na minulost ale v prvním utkání Berdychovi nepomohla. Před plnými ochozy pro šestnáct tisíc lidí si oba hráči na úvod navzájem sebrali servisy. Až poté setřásli nervozitu a začali se přetahovat o fiftýny. Úvodní set rozhodla hra za stavu 5:5, Berdych při svém podání odvrátil dva brejkboly, jenomže při třetím dal aut. Povzbuzený Nadal, který zápas prožíval a po vítězných míčích hodně gestikuloval, při svém podání využil díky chybě Berdycha hned první setbol.

Od té doby výrazně vzrostlo Nadalovo sebevědomí a Španěl se rozjel ve velkém stylu. Míče z jeho rakety létaly ostře a odskakovaly vysoko, a proto se Berdych nemohl dostat ke své agresivní hře. Výsledek? Český hráč prohrál od stavu 5:4 v prvním setu třináct her za sebou! Snížil až na 1:4 ve třetím setu. Předtím se na začátku druhého setu zkoušel Berdych tlačit k síti, ale Nadal ho skvěle prohazoval. Dvacátý hráč světa Berdych nemohl najít rytmus a neměl úder, o který by se mohl opřít. Zápas trval dvě hodiny a 28 minut.

Tomáš Berdych:

"V prvním setu jsem měl pár šancí, měl jsem je využít. Kdybych vyhrál první sadu, tak by to byl totálně jiný zápas. Ale trápil jsem se na servisu, nepomohl jsem si. A musím ocenit Rafu, protože jak hrál po prvním setu, to bylo neuvěřitelné."

Štěpánek vedl 2:0, přesto Ferrera nepřehrál

Jednatřicetiletý Štěpánek vletěl na kurt plný sil a díky variabilní hře, při níž si chodil úspěšně na síť pro vítězné voleje a zároveň kraťasy vyváděl soupeře z rytmu. Tenista hrál drze i nadále. Proto mu nevadilo, že prohrál vlastní servis, druhý set měl totiž ve své moci. Když Štěpánek vedl 2:0 na sety, dvě tisícovky českých fanoušků byly v tu chvíli ve varu.

To byl však pro našeho reprezentanta vrchol, jelikož Ferrer poté začal zápas obracet ve svůj prospěch. Lépe četl změny Štěpánkovy hry a nepouštěl ho tolik k síti. Český hráč více kazil a sadu za hodinu a tři minuty ztratil 4:6. Povzbuzený Španěl měl najednou více jistoty v úderech, trefoval lajny. Přestože se Štěpánek na konci třetí sady znovu zvedl, brzy bylo srovnáno na 2:2.

Radek Štěpánek

"Hrát agresivně tři sety je moc náročný a on je velký bojovník. Nikdy se nevzdává. Začal číst moji hru a přestal dělat chyby."

V první hře rozhodující sady Štěpánek odvrátil čtyři brejkboly, Ferrer ale potvrzoval, že patří k nejlépe fyzicky vybaveným hráčům a i po třech hodinách hry skvěle běhal. Karvinský rodák už nebyl schopen takových výkonů jako v úvodu duelu. Ve třinácté hře pak ztratil servis a už nezískal ani bod. Ferrer tak přiblížil Španělsko na bod od dalšího daviscupového vítězství.

Tenisty před finále povzbudil Lendl i Sampras

Před finále poslali českým tenistům povzbuzení e-mailem Ivan Lendl a nečekaně rovněž Američan Pete Sampras. Lendl vyjádřil naději, že Češi oslaví zisk salátové mísy a napsal, že se chystá sledovat zápasy v televizi, a proto si k fanouškovským rituálům nakoupil speciální nápoje. Další světová jednička Sampras poslal e-mail Zdeňku Duplákovi, manažerovi České sportovní, který se o sedminásobného vítěze Wimbledonu staral loni v Praze při exhibici. Sampras popřál štěstí s tím, že věří, že bude v televizi sledovat úspěch České republiky.

V hledišti Radku Štěpánkovi a Tomáši Berdychovi fandí i trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem Jan Železný, který na barcelonském stadionu, který leží nad tenisovou halou, získal první zlato v roce 1992. Dorazila i olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová a nejlepší střelec v historii české fotbalové reprezentace Jan Koller.

128217.jpg128270.jpg

Davis Cup: Španělsko - Česko (2:0)

Nadal - Berdych 7:5, 6:0, 6:2

Ferrer - Štěpánek 1:6, 2:6, 6:4, 6:4, 8:6

V sobotu od 16:00 se bude hrát čtyřhra. Za domácí nastoupí Fernando Verdasco a Feliciano López. Na české straně jsou nahlášení Jan Hájek a Lukáš Dlouhý, ale pár by měl hrát ve složení Štěpánek, Berdych.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články