Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

"Sověti" nosí smůlu – a Češi jsou podruhé pod Navrátilem bez jedničky

Praha – Kapitán Jaroslav Navrátil podobnou situaci musel řešit před dvěma lety. Teprve podruhé od roku 2005, kdy Tomáš Berdych převzal roli daviscupové jedničky po Jiřím Novákovi, v týmu chybí lídr. V Chile před třemi roky družstvo bez Berdycha a Radka Štěpánka nesnadný úkol ve čtvrtfinále s přehledem zvládlo, ve stejné fázi letos je zápas neméně ošemetný. Kazachstán v předminulé sezoně překvapil české favority a ani tenkrát nebyli Češi kompletní, v sestavě tehdy nechyběl Berdych, ale Štěpánek.

Za posledních osm let se mohl tým v drtivé většině případů spolehnout na špičkové české hráče. V problémech se ocitl stabilní člen světové skupiny mezi lety 2005 a 2007. V baráži před osmi lety se tehdejší česká jednička Jiří Novák omluvila kvůli potížím s patou. Čerstvě dvacetiletý Berdych sice dokázal vyhrát oba své zápasy, na udržení mezi elitou to však nestačilo a český výběr se poprvé musel rozloučit se světovou skupinou. Chyběl i nejlepší český hráč Štěpánek, který se soustředil na turnaje ATP a Davis Cup vynechal.

Následující rok dovedl český tým Berdych zpět do elitní skupiny a svou první porážku v roli jedničky zaznamenal ve dvouhře až v prvním kole Davisova poháru v roce 2007 v zápase proti Andymu Roddickovi. Od baráže na podzim téhož roku se vrací Štěpánek a začíná ona slavná éra, která vyvrcholila loni v listopadu v pražské O2 areně ziskem salátové mísy.

Česká jednička byla s železnou pravidelností oporou družstva. Jedinkrát Tomáš Berdych vynechal, nemělo to však fatální dopad. Na horké chilské půdě ve čtvrtfinále v roce 2010 tým ve složení Jan Hájek, Ivo Minář, Lukáš Dlouhý a František Čermák jednoznačně přehrál domácí 4:1, přičemž rozhodnuto bylo už po sobotě.

Zranění a zázračný Golubjov

Od roku 2005 se Češi střetli s týmy z bývalého Sovětského svazu pouze dvakrát a oba zápasy dopadly smolně. Ve čtvrtfinále v roce 2008 vedlo Rusko na domácí půdě 2:1, na kurtu stáli Davyděnko a Berdych. V rozhodujícím pátém setu česká jednička špatně došlápla, podvrkla si kotník a bylo po nadějích. Češi si museli na semifinále počkat ještě jeden rok.

V roce 2011 vstupovali čeští tenisté do utkání 1. kola v Ostravě proti Kazachstánu jako jasní favorité, vždyť v minulých dvou sezonách dokráčeli do finále a semifinále. Jediným zádrhelem měla být Štěpánkova absence, jenže…

Katem českých nadějí se stal Andrej Golubjov. Nejenže porazil Jana Hájka, ale v úvodní nedělní dvouhře přehrál i Berdycha. Pro něj to byla nejtěžší daviscupová prohra, všechny ostatní si připsal s elitními tenisty (Federerem, Roddickem, Djokovičem a spol.) Zkázu pak dokonal Michail Kukuškin. "Odehrál jsem jeden z nejlepších zápasů," řekl Golubjov bezprostředně po jeho životním vítězství nad Berdychem. To potvrdil i český tenista. "Smekám před jeho výkonem, hrál vynikající tenis. Nehrál jsem vůbec špatně, ale proti němu jsem nemohl nic udělat. Jen si přát, že se třeba probudí a lekne se, že je na kurtu a o co hraje. To se ale nestalo," glosoval tehdy pro iHNed.cz.

Kapitánovy starosti

Navrátil musí podruhé v roli kapitána řešit zapeklitou situaci, jak poskládat tým bez jedničky. Složení pro nadcházející odvetu v Astaně je stále v mlhách. Počítá se sice se Štěpánkem, jenže ten se teprve vrací na kurty po operaci vyhřezlé ploténky a nabírá intenzivně kondici. Původně měl hrát jen čtyřhru, ale při Berdychově absenci je možná i jeho účast ve dvouhrách. Stále mu patří 45. příčka v žebříčku, další členové týmu Lukáš Rosol (63.) a Jan Hájek (94.) jsou až daleko za ním.

Samotní hráči budou mít jasno o sestavě ve středu večer, veřejnosti sdělí nominaci kapitán Navrátil až ve čtvrtek hodinu před losem. Jisté je jen to, že chce rozdělit zápasovou zátěž na více tenistů, Štěpánek by si měl zahrát jednu dvouhru a čtyřhru.

A Kazaši? Před dvěma lety byli na vrcholu, pak však přišel útlum nebo zranění. Z nenápadnosti občas vystoupí snad jen v Davisově poháru. Hrát by měly jejich tradiční opory: Jevgenij Koroljov (187. v žebříčku ATP) a nechybí ani Čechům dobře známý Andrej Golubjov (206.), bývalý třiatřicátý hráč světa. V domácím prostředí si vyšlápli na Švýcary nebo Rakušany. Tento víkend odpoví na otázku, zda si kazašský tým, složený z tenistů ruského původu, připíše další skalp tenistů ze srdce Evropy.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články