Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Snová sezona uzavřena titulem. Krejčíková se Siniakovou vyhrály Turnaj mistryň

Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou se staly prvními ryze českými šampionkami ve čtyřhře na Turnaji mistryň. Nasazené jedničky porazily ve finále v mexické Guadalajaře tchajwansko-belgický pár Sie Šu-wej, Elise Mertensová 6:3 a 6:4. Siniaková díky tomu zakončí rok jako světová deblová jednička.

Kateřina Siniaková (vlevo) s Barborou Krejčíkovou s trofejí
zdroj: AP autor: Refugio Ruiz

Titulem ve čtyřhře na Masters navázaly Krejčíková a Siniaková na Andreu Sestini Hlaváčkovou, Hanu Mandlíkovou, Helenu Sukovou a Janu Novotnou, které ale měly vždy partnerku z ciziny. Rekordních třinácti trofejí má Navrátilová, každou z nich ovšem získala jako Američanka.

Siniaková s Krejčíkovou v Mexiku završily životní sezonu. Před Turnajem mistryň letos opanovaly grandslamové Roland Garros, staly se olympijskými vítězkami v Tokiu a přidaly další dva tituly na okruhu WTA –⁠ v Melbourne a v Madridu. Už před finále byly nejlepším párem sezony.

Je nám líto, video expirovalo.
Krejčíková se Siniakovou ovládly čtyřhru na Turnaji mistryň

Úvodní set finále se nesl v duchu skvěle servírující Krejčíkové a na síti důrazné Siniakové, která přidala skvělé returny. Krejčíková v první sadě podávala třikrát a ztratila jen jeden fiftýn, a to kvůli dvojchybě. Češky vzaly podání Mertensové na 4:2, pak sice ztratila podání Siniaková, ale vzápětí po voleji Krejčíkové brejkly Sie Šu-wej. Krejčíková sadu doservírovala.

Druhý set rozhodly brejkem Mertensové na 2:0 a při svém podání byly pevné. První mečbol soupeřky odvrátily se štěstím při podání Mertensové. Zápas tak dokončila na podání Krejčíková. Za stavu 30:40 Češky odvrátily brejkbol a druhý mečbol už proměnily a byl ukázkou jejich síly –⁠ Krejčíková dala dobrý servis a Siniaková se na síti nemýlila.

"Díky, Báro, že se mnou hraješ. Měla jsi úžasný rok," děkovala Siniaková za spolupráci Krejčíkové během ceremoniálu. "Hru s tebou si moc užívám, hrajeme spolu už dlouho a daří se nám. Těším se, že toho máme ještě hodně před sebou," doplnila Krejčíková.

Emotivní projev o sametové revoluci

Při slavnostním vyhlášení si vzaly trofej Martiny Navrátilové právě za dohledu legendy světového tenisu, která v ochozech českému páru fandila a snažila se hráčkám i radit.

Krejčíková poté Navrátilovou i Siniakovou rozplakala, když zmínila, že Česká republika ve středu slavila sametovou revoluci, která vedla k pádu komunismu, kvůli jemuž musela Navrátilová emigrovat do USA.

"V roce 1989 jsme měli statečné studenty a občany, kteří vyšli do ulic a demonstrovali proti nedemokratickému režimu, který jsme tehdy měli. Jsem ráda, že už tento režim u nás není a můžeme žít v krásné zemi bez omezení a svobodně," pronesla Krejčíková.

Siniaková v čele pořadí čtyřhry nahradí Sie Šu-wej a podruhé v kariéře ukončí rok jako první deblistka světa. V roce 2018 byly první společně s parťačkou Krejčíkovou.

Muguruzaová vyhrála Turnaj mistryň jako první Španělka

Ve dvouhře oslavovala Garbiňe Muguruzaová a stala se první španělskou šampionkou na Turnaji mistryň. Dvojnásobná grandslamová šampionka porazila ve finále 6:3 a 7:5 Estonku Anett Kontaveitovou.

Osmadvacetiletá Muguruzaová získala jubilejní desátý titul v kariéře a jeden z nejvýznamnějších. V roce 2016 ovládla antukové Roland Garros a o rok později Wimbledon.

"Tohle vítězství je další důkaz, že jsem, myslím, v nejlepší fázi své kariéry. To, jaké mám zkušenosti, jaký hraju tenis, jak se dokážu ovládat, to všechno je mnohem lepší než dříve," uvedla Muguruzaová, kterou hnalo celý turnaj za triumfem mexické publikum. "Pro mě byl splněný sen tady hrát," dodala rodačka z venezuelské metropole Caracasu.

Je nám líto, video expirovalo.
Muguruzaová vyhrála jako první Španělka Turnaj mistryň

Tenisový Turnaj mistryň v Guadalajaře (tvrdý povrch, dotace 5 milionů dolarů) - finále:

Dvouhra:
Muguruzaová (6-Šp.) - Kontaveitová (8-Est.) 6:3, 7:5.

Čtyřhra:
Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Sie Šu-wej, Mertensová (4-Tchaj-wan/Belg.) 6:3, 6:4.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články