Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Skvělý vstup do fedcupového finále: Češky vedou nad Němkami 2:0

Praha – Češky vedou po úvodním dnu ve finále Fed Cupu v Praze nad Německem 2:0 a bod je dělí od titulu. První bod získala Petra Kvitová s Andreou Petkovičovou. Čtvrtá hráčka světového žebříčku zvítězila ve dvou setech 6:2 a 6:4. Ke druhé dvouhře proti sobě nastoupily Lucie Šafářová s Angelique Kerberovou. Šafářová ovládla v nezvyklé koncovce první set 6:4, když výměnu ukončilo "heknutí" soupeřky při domnění, že Šafářová už nedosáhne na míček. Druhý získala po několika chybách soupeřky také poměrem 6:4. V neděli tak budou mít svěřenkyně kapitána Petra Pály tři zápasy na to, aby přidaly vítěznou tečku.

Lucie Šafářová se raduje z druhého bodu ve finále Fed Cupu proti Němkám
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Holky předvedly skvělé výkony a je dobré vést po prvním dnu dva nula. Ještě nám chybí ale jeden (bod) a nebude to snadné. Musíme být připraveni," řekl kapitán Petr Pála. V neděli od 13:00 nastoupí wimbledonská vítězka Kvitová proti Kerberové, pak případně Šafářová proti Petkovičové, kterou by teoreticky mohla nahradit Sabine Lisická. Na závěr případně rozhodne čtyřhra, na kterou jsou na domácí straně připraveny Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou.  

Před zraky prezidenta Miloše Zemana i bývalé světové jedničky Martiny Navrátilové vletěla současná domácí hvězda Kvitová do zápasu s velkou vervou. "Musím říct, že jsem se cítila od včerejška hodně nervózní. Moc dobře jsem nespala, nemohla jsem nervozitou ani jíst. Abych pravdu řekla, nečekala jsem, že to bude až tak dobré," připustila Kvitová po zápase.

Kvitové hned v první hře pomohli těsným neohlášeným autem rozhodčí za stavu 40:30 pro českou tenistku. Petkovičová protestovala k vlastní škodě až po konci prohrané výměny. Game patřil české hráčce. Následně ihned Petkovičová ztratila svůj servis, a bylo z toho rychlé vedení 3:0, když Kvitová potvrdila brejk při svém podání. Německá hráčka získala první game ve čtvrté hře, ale Kvitová díky agresivní hře znovu odskočila na rozdíl třech her a vedla 4:1. Po dalším brejku dokonce na 5:1.

Petra Kvitová ve finále Fed Cupu
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Petkovičová pak oživila naději na setrvání v setu prolomením podání Kvitové, která měla dokonce dva setboly. Ani jeden česká jednička nevyužila, což přineslo snížení na 2:5. Vzápětí však Němka neudržela nervy a opět kazila při podání. První set tak byl snadnou záležitostí a skončil poměrem 6:2 pro Kvitovou.

Druhý set nezačala Kvitová dobře, když dovolila další brejkboly a následné vedení Petkovičové 1:0. Ztrátu však ihned smazala v další hře, kdy nepřipustila potvrzení brejku. Skvělým představením na servisu si pak došla pro vedení 3:2. V dalším průběhu Němka srovnala krok, ale Kvitová předváděla geniální údery i přeběhy na síť. Náskok jedné hry znamenal stav 4:3.

Poté se naskytla možnost brejkbolu za stavu 4:4, ale Petkovičová podání uhájila. Po dalším vítězném gamu ukončila rodačka z Funleku zápas při podání své soupeřky, která předvedla v klíčovém okamžiku za stavu 30:30 dvojchybu. Kvitová tak druhý set získala výsledkem 6:4 a zápas celkově 2:0 na sety za 77 minut.

"Povrch je rychlý, Petře svědčí a řekl bych, že rozhodl její servis," řekl trenér Kvitové David Kotyza a pochválil hráčku za pestrou hru. Jeho svěřenkyně vedle své tradiční agresivní hry chodila i na síť pro voleje a úspěšně zkracovala míče.

Šafářová musela dvakrát otáčet

Oproti prvnímu utkání se hrály v duelu Šafářové s Kerberovou delší výměny a ze začátku více chybovala domácí hráčka. I proto v páté hře přišla o servis, ale od stavu 2:4 zpřesnila hru. Trpělivě si připravovala míče a první set získala 6:4. Set skončil kuriózně, jelikož Kerberová při setbolu zakřičela v domnění, že zahrála vítězný úder, jenomže Šafářová míč vybrala a dostala technický fiftýn.

Ve druhém setu Šafářová dotahovala ztrátu dvakrát, nejdříve srovnala z 0:2 na 2:2 a pak z 2:4 otočila na 6:4. Kerberová podobně jako Petkovičová udělala v rozhodující chvíli dvojchyby. Za stavu 5:4 pro Šafářovou dala dvě po sobě, čehož Češka využila a po prohozu proměnila třetí mečbol.

Lucie Šafářová
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"Byl to skvělý zápas a je úžasné porazit doma ve vyprodané hale hráčku světové desítky. Každý míček byl těsný, koncentrovala jsem se na každý míček a jsem ráda, že jsem vyhrála," řekla Šafářová.

Svěřenkyně kapitána Petra Pály vyhrály ženskou obdobu Davisova poháru v letech 2011 a 2012. Předloni slavily titul právě v O2 areně po výhře nad Srbskem. Němky jsou ve finále po 22 letech, v roce 1992 naposledy triumfovaly.

Finále tenisového Fed Cupu v Praze (O2 arena, tvrdý povrch):

Česko- Německo 2:0 po prvním dnu Kvitová - Petkovičová 6:2, 6:4, Šafářová - Kerberová 6:4, 6:4.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články