Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Skvělá Kvitová získala jubilejní titul, ve finále v Miami porazila Rybakinovou

Famózní tažení Petry Kvitové turnajem WTA v Miami mělo nejkrásnější možnou tečku. Česká tenistka zdolala ve finále Jelenu Rybakinovou z Kazachstánu 7:6, 6:2 a získala 30. titul na elitním okruhu. Třiatřicetiletá rodačka z Bílovce si s úřadující wimbledonskou šampionkou poradila za hodinu a 42 minut a zvedla nad hlavu první trofej v sezoně.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvitová dovedla tažení v Miami k titulu

Kvitová se díky triumfu vrátí ve světovém žebříčku do top 10. O deset let mladší Rybakinová nevyužila šanci získat po Indian Wells takzvaný Sunshine Double a zůstane sedmá. S Kvitovou prohrála i druhý letošní zápas, v lednu nestačila na českou tenistku také na turnaji v Adelaide.

"Gratuluju Jeleně nejen k výbornému turnaji, ale k celé dosavadní sezoně. Má skvělý servis a je pro mě ctí s ní hrát," řekla v pozápasovém rozhovoru na kurtu Kvitová a poděkovala svému týmu i fanouškům v hledišti. "Vidím tu i české vlajky a slyším češtinu, takže moc děkuji za veškerou podporu. Znamená to pro mě hodně tady hrát," doplnila.

Kvitová postoupila do finále v Miami jako třetí nejstarší hráčka v historii po Chris Evertové a Sereně Williamsové. V rozhodujím utkání na turnaji kategorie WTA 1000 byla potřinácté, v Miami však ve finále debutovala. 

Svěřenkyně trenéra Jiřího Vaňka měla první set dobře rozehraný. V úvodní hře sice nevyužila dva brejkboly, nadále se však opírala o kvalitní servis a v devátém gemu se jí už podařilo na třetí pokus získat brejk. Za stavu 5:4 ale set nedopodávala.

V tie-breaku poté odvrátila pět setbolů a za stavu 14:14 si vypracovala minibrejk při vlastním servisu. Využila ho a ujala se po 66 minutách vedení. Rybakinová prohrála první z osmi letošních zkrácených her a v úvodním setu jí nepomohlo ani 10 es.

Kvitová těžila z psychické výhody i v úvodu druhého dějství a díky brzkému brejku utekla na 3:0. Rybakinová sice ještě uhrála dva gemy, zkušená Češka ovšem zůstávala při servisu stoprocentní a za stavu 5:2 si vypracovala první mečbol.

Po úderu do autu moskevské rodačky mohla už jen zvednout zvednout ruce a chytit se nevěřícně za hlavu. Ve 33 letech a 25 dnech se stala po Sereně Williamsové druhou nejstarší vítězkou turnaje v Miami a první českou.

Více titulů na turnajích WTA má od roku 2000 jen Maria Šarapovová (36), Kim Clijstersová s Venus Williamsovou (obě 40), Justine Heninová (42) a Serena Williamsová (68).

Tenisový turnaj mužů a žen v Miami (tvrdý povrch):

Muži (dotace 10,2 milionu dolarů):
Čtyřhra - finále:
Roger-Vasselin, Gonzalez (Fr./Mex.) - Mahut, Krajicek (Fr./USA) 7:6 (7:4), 7:5.

Ženy (dotace 8,8 milionu dolarů):
Dvouhra - finále:
Kvitová (15-ČR) - Rybakinová (10-Kaz.) 7:6 (16:14), 6:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články