Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Skotové vynalezli vítr, žertoval Ferguson po Murrayho výhře

New York - Na tiskové konferenci Andyho Murrayho po zápase s Tomášem Berdychem v semifinále US Open bylo veselo. Olympijskému vítězi přišli k úspěchu poblahopřát další slavní Skotové, herec Sean Connery a trenér Alex Ferguson. Naopak Tomáš Berdych byl skleslý, soupeřem mu byl v semifinále kromě Murrayho i vítr.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/AP

"Skotové vynalezli vítr," žertoval kouč fotbalistů Manchesteru United v narážce na povětrnostní podmínky, které více vadily Berdychově hře a Murraymu pomohly k obratu a vítězství.

Nečekanou vložku na tiskové konferenci moderoval Connery, jenž předstoupil před novináře a pozval dopředu i Fergusona, aby ho s Murraym představil. Někdejší představitel filmového Jamese Bonda sice už s tenistou dříve mluvil po telefonu, aby ho povzbudil, ale osobně se pětadvacetiletý hráč s oběma Siry setkal poprvé. "Bylo to skvělé. Samozřejmě je to milé, když mi fandí," uvedl Murray.

Murrayho čeká páté grandslamové finále v kariéře, v němž se pokusí ukončit dlouhé čekání britských tenistů na titul z turnajů velké čtyřky. Případným triumfem by navázal na poslední úspěch Freda Perryho z roku 1936. "Doufám, že tu se mnou při finále znovu budete," řekl svým prominentním fanouškům.

Vítr rozboural Berdychovu hru

"Vítr byl největší rozdíl, detail, který Andymu k vítězstvím pomohl. Kdyby hrál to co dneska a podmínky nebyly až tak divoké, mohlo to být zajímavější," řekl Berdych Radiožurnálu a deníku Sport po prohře 7:5, 2:6, 1:6 a 6:7. "Vítr byl můj další soupeř, opravdu na dvorci panovaly strašně těžké podmínky," uvedl český hráč. "Tohle naštve, a o to víc prohra mrzí. Ne nadarmo se říká, že k velkému výsledku člověk potřebuje přidat k dobré hře i trochu štěstí. To znamená, že mu třeba podmínky vyhovují víc než tomu druhému," řekl šestadvacetiletý Berdych.

Andy Murray a Tomáš Berdych po semifinále US Open
zdroj: ČTK/AP

Podle něj by měl mít tenis pravidlo, aby se od určité síly větru nehrálo. "Nastoupíte na grandslamu, velkém turnaji, který navíc nemá střechu, a pak přijde tohle. Někdo by se nad tím měl minimálně zamyslet," mínil Berdych. Při utkání si často musel několikrát nadhazovat míč na podání, protože mu ho vítr odfoukl. Britovi vítr sebral z hlavy čepici a dokonce jednou převalil celou lavičku i s jeho taškou a věcmi.

Žádná show, jen pokus přehodit míček na druhou stranu

"Tohle nebyla žádná tenisová show, ale pokus nějak přehodit míček na druhou stranu," řekl Berdych, který udělal velké množství chyb. Celkem mu jich statistici napočítali 64. "Tolik jsem jich asi udělal za všechny předchozí zápasy dohromady. Nevím, z jakého jiného důvodu by se mi hra najednou tak rozpadla."

I Murray po utkání uvedl, že podobné podmínky při tenisu nezažil. Oba hráči se tak na kurtu necítili příliš dobře. "Soustředil jsem se, abych to jakž takž zvládal a byl nachystaný na balon, který tam plave," řekl Berdych.

Největší problémy dělal vítr Berdychovi při podání. Míček si hází vysoko, a proto měl vítr čas mu ho odfouknout a změnit jeho dráhu. "Na další údery už se dá zvyknout, ale moje hra je založená na servisu," uvedl Berdych, který přišel sedmkrát o podání. "Když se ale člověk jen snaží dostat servis víceméně jen do kurtu a skoro každý servis se hraje, to absolutně není moje hra a to nechci, aby se hrálo."

Kvůli větru se bude opět dohrávat až v pondělí

Pořadatelé kvůli nepřízni počasí odložili finále mužské dvouhry. Španěl David Ferrer vede nad obhájcem titulu Novakem Djokovičem ze Srbska 5:2. Rozhodčí pak zápas zastavili kvůli sílícímu větru a oznámili, že se bude dohrávat až v neděli, protože hrozily bouřky.

Pořadatelé přeložili i finále dvouhry žen. Američanka Serena Williamsová a světová jednička Viktoria Azarenková z Běloruska budou hrát o titul místo v sobotu až dnes.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články