Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Město na kolech - XXIII. ročník

Sinner měl pozitivní dopingové testy, ale přišel jen o body a prize money

Za dva pozitivní dopingové testy nepadl žádný trest. Jako pozitivní vyšly testy na steroidy letos v březnu dvakrát prvnímu tenistovi světového žebříčku Janniku Sinnerovi. Třiadvacetiletý Ital ale nemá zastavenou činnost, protože podle ITIA nezávislý tribunál rozhodl, že na tom nenesl žádnou vinu.

Jannik Sinner
zdroj: Reuters / USA TODAY Sports autor: Susan Mullane

Sinner během turnaje Masters v Indian Wells, kde došel do semifinále, odevzdal 10. a 18. března dva vzorky, jež obsahovaly nízké hodnoty metabolitu klostebolu, který figuruje na seznamu zakázaných látek. Po pozitivním testu měl mít letošní vítěz Australian Open automaticky zastavenou činnost, proti čemuž se pokaždé úspěšně odvolal.

Nález Sinner vysvětlil tím, že si látku ve spreji aplikoval na malou ránu na kůži člen jeho týmu, jenž mu denně prováděl masáž. Došlo tak k nevědomé transdermální kontaminaci. "Po konzultacích s vědeckými experty, kteří došli k závěru, že hráčovo vysvětlení je věrohodné, ITIA neprotestovala proti hráčovu odvolání proti provizorní suspendaci," uvedla agentura.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sinner oslavil v Cincinnati svůj 15. titul v kariéře

ITIA po vlastním vyšetřování a rozhovorech s hráčem předala případ nezávislému tribunálu, jenž se jím zabýval minulý týden 15. srpna. "Nezávislý tribunál rozhodl, že Jannik Sinner na dvou případech porušení antidopingových pravidel nenese vinu ani se nedopustil nedbalosti, z čehož plyne, že nemá zastavenou činnost," sdělila ITIA, jež se proti verdiktu tribunálu nehodlá odvolat. Mohou to však udělat Světová antidopingová agentura či Italská antidopingová agentura.

Sinner v neděli vyhrál turnaj Masters v Cincinnati a za týden bude jedním z favoritů na zisk titulu na US Open. "Jsem rád, že mám tohle složité a nešťastné období za sebou. Budu nadále dělat vše pro to, abych dodržoval antidopingový program ITIA," citovala hvězdu současného tenisu agentura ANSA.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články