Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Siniaková je v Šen-Čenu krok od obhajoby, Plíšková v Brisbane loňský titul nezopakuje

Loni v Šen-čenu získala titul a i letos je mu Kateřina Siniaková blízko. Česká tenistka v semifinále čínského turnaje porazila Rusku Marii Šarapovovou 6:2, 3:6, 6:3 a v závěrečné bitvě vyzve šestá nasazená světovou jedničku Simonu Halepovou z Rumunska. Navíc může získat double, neboť si zahraje s Barborou Krejčíkovou i deblové finále. Obhajoba se naopak v Brisbane nepodaří Karolíně Plíškové. Česká jednička podlehla v semifinále Elině Svitolinové z Ukrajiny 5:7, 5:7.

Kateřina Siniaková
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Mao Siqian

Jednadvacetiletá Siniaková bojovala s držitelkou pěti grandslamových titulů téměř dvě hodiny. Po výborně zvládnutém úvodním setu sice o druhý po jediném prohraném servisu přišla, ve třetí sadě ale znovu zabojovala. O devět let starší Šarapovové dokázala potřetí v utkání sebrat podání a v prvním vzájemném duelu proměnila čtvrtý mečbol.

Zápas byl pro ni emotivní, protože Šarapovová je jejím idolem. Dnes si splnila sen a slavnou Rusku vyzvala na kurtu. "Jsem tak šťastná, sami to můžete vidět," řekla v rozhovoru na kurtu plačící Siniaková. "Byl to těžký zápas a ještě těžší bylo ho ukončit," dodala.

Vydařený vstup do sezony může Siniaková, které aktuálně patří 47. místo v žebříčku dvouhry, ještě vylepšit ve čtyřhře. Spolu s Barborou Krejčíkovou, s níž tvoří první nasazený pár, ji dnes ještě čeká deblové semifinále.

Halepová vyřadila ve druhém semifinále čtvrtou nasazenou krajanku Irinu-Camelii Beguovou za hodinu a půl 6:1, 6:4. Šestadvacetiletá Rumunka, jež má ve sbírce 15 titulů z turnajů WTA, si ve finále zahraje poosmadvacáté v kariéře. Siniaková bude o turnajovou trofej usilovat popáté, z loňského roku má na kontě dva úspěchy.

Vzájemnou bilanci vede Siniaková 1:0, loni Halepovou zdolala ve třech setech právě v Šen-čenu ve druhém kole.

Plíšková na skvělý start nenavázala

Pětadvacetiletá Plíšková začala sedmé vzájemné utkání se Svitolinovou skvěle a rychle vedla 4:0. Pak se ale o dva roky mladší soupeřka probrala, zpřesnila hru a dvěma brejky vyrovnala. V jedenácté hře ztratila Plíšková, jež je momentálně na čtvrtém místě pořadí WTA, potřetí servis a po 44 minutách i úvodní set.

Ve druhé sadě se situace obrátila. Svitolinová šla po takřka bezchybném výkonu do vedení 5:2 a podávala na vítězství, druhá nasazená Plíšková ale ještě zabojovala. Dvěma brejky vyrovnala na 5:5, pak ale znovu ztratila podání a šestá hráčka světového žebříčku na třetí pokus při svém servisu duel uzavřela.

Třiadvacetiletá Svitolinová si v sobotu zahraje o jubilejní desátý titul v kariéře. Její soupeřkou bude Běloruska Aliaksandra Sasnovičová, která do finále postoupila z kvalifikace.

Andrea Sestini Hlaváčková při premiérovém startu s tchajwanskou partnerkou Čchan Jüng-žan vypadla ve čtyřhře rovněž v semifinále. Nejvýše nasazený pár těsně podlehl slovinsko-španělské dvojici Klepačová, Martínezová 6:7, 6:3, 9:11. V super tie-breaku ztratily papírové favoritky vedení 3:0 a za stavu 9:8 nevyužily mečbol.

"Dnes to byla smůla, hrálo se hodně těsně a na hraně. Bohužel to nevyšlo. Soupeřky hrály na své poměry jeden z nejlepších zápasů," litovala Hlaváčková. "Ale odehrály jsme tři kvalitní zápasy a celkově beru Brisbane jako úspěšný vstup do naší spolupráce. Tato prohra nás určitě posune dál," dodala.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články