Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sen skončil, Davis Cup patří Španělům

Barcelona – Španělé mají jisté vítězství v letošním Davis Cupu, po čtyřhře totiž vedou ve finále nad českým týmem 3:0. Radek Štěpánek s Tomášem Berdychem zaznamenali historicky první porážku v deblu, když podlehli po setech 6:7 (7:9), 5:7 a 2:6 páru Fernando Verdasco a Feliciano López. Navzdory jednoznačnému výsledku bylo utkání zprvu velmi vyrovnané, úvodní set rozhodla až zkrácená hra a také druhá sada se protáhla. Závěrečný set ovšem spěl k závěru podstatně rychleji a po třech hodinách a pěti minutách bylo rozhodnuto.

Štěpánek s Berdychem nastoupili do čtyřhry v situaci, kdy nesměli prohrát, pokud si chtěli zachovat naději na zisk "salátové mísy". Zprvu se ale Berdychovi nedařil servis, Štěpánek zase dvakrát zkazil volej. Poté se čeští tenisté vzpamatovali, Verdascovi vzali podání a sada dospěla do stavu 6:6. V tiebreaku se Čechům podařilo odvrátit tři setboly, ale nevyužili Berdychovo podání a díky dlouhému voleji se mohli z výhry prvního setu radovat domácí.

Druhý set byl přes dvě Berdychovy dvojchyby vyrovnaný až do stavu 5:5. Poté již český pár vedl 40:15, ale následně ztratil podání a Španělé měli druhý bod. V závěrečném setu již byla znát rezignace a snad i únava hostujících tenistů, kteří již v první hře ztratili podání a zakrátko prohrávali 1:5. Češi následně uhráli ještě jednu hru, ale následný španělský nápor již nevydrželi a domácí začali bouřlivě slavit obhajobu titulu.

Ačkoli Štěpánek s Berdychem stejně jako kapitán Jaroslav Navrátil neskrývali zklamání, přesto poukazovali na dlouho nevídaný úspěch českého tenisu. V Davis Cupu se totiž naposledy probojovali do finále před 29 lety, tehdy se ovšem podařilo Ivanu Lendlovi a Tomáši Šmídovi zvítězit.

"Oba jsme měli obrovské procento prvního servisu a myslím si, že López dnes returnoval nad svoje poměry. Myslím, že si zasloužili vyhrát, byli lepším týmem," analyzoval čtyřhru Radek Štěpánek. "Hráli skvěle, nejlepší šanci, kterou jsme měli, jsme neudělali. Alespoň máme šanci a možnost zkusit to příští rok znovu," doplnil Tomáš Berdych.

V neděli se přes rozhodnutý stav budou hrát závěrečné dvouhry. K těm by měli nastoupit Štěpánek a Rafael Nadal a pak Berdych proti Davidu Ferrerovi. Je ale možné, že dojde ke změnám.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články