Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Šéf ITF: Jestli nějaké změny, pak až za dva roky

Praha – Česko zažije magický tenisový podzim. Tak by se podle prezidenta tuzemského tenisového svazu Iva Kaderky dala pojmenovat situace, kdy se v Praze odehrají hned obě listopadová finále týmových soutěží. České tenistky s Petrou Kvitovou v čele vyzvou už o tomto víkendu Srbsko, o čtrnáct dní později se proti Čechům postaví Španělé. "To, co se českým reprezentantům podařilo, je naprosto nebývalé a v historii světového tenisu se to mnohokrát nestalo," řekl Kaderka. "V určitém smyslu je to i jednodušší," doplnil Francesco Ricci Bitti, prezident Mezinárodní tenisové federace (ITF).

"Není to vůbec běžné, je to vzácné a já bych chtěl velice vřele českým hráčům pogratulovat," dodal Bitti. Podle něj je český tenis jedním z nejdůležitějších pro tenisový svět. "Češi byli důležití již před válkou - Menzel, Koželuh. Tato země má dlouhou tradici. Nicméně dnes je konkurence daleko větší a být na špici znamená spoustu práce."

Šéf mezinárodní tenisové federace není překvapen, že se Češi probojovali do obou finálových klání. "Dva týmy jsou skvělé, zejména ženy byly mezi favoritkami. Překvapivější to asi bylo pro muže, protože semifinále v Buenos Aires bylo velice těžké. Nicméně se jim zadařilo," řekl Bitti.

Je nám líto, video expirovalo.
Události, komentáře o českém tenisovém podzimu

Ten si zájem o účast tenistů v reprezentačních týmech vysvětluje zejména po stránce pocitové. "Je to pro ně lepší, než když hrají sami za sebe. Tlak i odpovědnost je ale samozřejmě větší. A co mohou dokázat, má daleko větší význam. Je to pro každého hráče ocenění a čest."

Výrazné změny v pravidlech zatím neplánuje, přestože byla diskutovaným tématem například zavedení tie-braku v pátém setu mužské dvouhry. "Pokračujeme ve studiu situace tak, aby soutěž mohla být atraktivnější i pro hráče, nicméně také je zde tradice. Chtít vyhrát důležitou soutěž, musí být těžké," uvedl Bitti s tím, že průběžné různé změny jeho federace vyhodnocuje. "Ale nikoliv pro dvouhru, nýbrž pro týmové soutěže," dodal. Letos ani příští rok však žádné změny v plánu nejsou. "Budeme slavit stoleté výročí Davis Cupu, příští rok padesáté výročí Fed Cupu. Změny budou až za dva roky."

S tím souvisí i hrací systém. Ten není časově zrovna ideální. Semifinále Fed Cupu se např. hrálo v dubnu, finále je na programu v lisotpadu. Bitt s tím souhlasí. "Ale kalendář v tenise je etablovaný, nemůžeme ho měnit o své vlastní inciativě. Musíme se dohodnout a odsouhlasit to s dalšími instancemi. Není to jednoduchá záležitost, je to kompromis, ale řešení se nalezne."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články