Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Šarapovová se vrací. Soupeřky její návrat kritizují

Stuttgart – Německý Stuttgart bude ve středu jedním z nejsledovanějších měst světa. Na tenisové kurty se na tamějším turnaji totiž vrátí Maria Šarapovová. Ruská tenistka si odpykala 15měsíční trest za užívání zakázaného meldonia. Její návrat provází kritika od soupeřek.

Maria Šarapovová
zdroj: ČTK/AP autor: Isaac Brekken

Šarapovové v úterý vyprší patnáctiměsíční trest za užití meldonia. Brala ho dlouhodobě, ale údajně nevěděla o tom, že se od 1. ledna 2016 dostalo na listinu zakázaných látek. Pozitivní test měla loni na Australian Open. "Poslední čtyři měsíce jsem tvrdě trénovala, ale trénink není zápas. Vím, že moje tělo i hlava mají pořád motivaci být co nejlepší hráčkou," řekla ruská tenistka. "Začínám ze dna, ale chci zase vítězit," vzkázala.

V žebříčku WTA jí vypadly všechny body, proto v něm nefiguruje. V hlavní soutěži ve Stuttgartu startuje jen díky volné kartě. To vzbudilo vlnu nelibosti mezi hráči. "To mě trápí nejméně. Jsem respektovaná a uvidíme, jak proti mně budou hrát," řekla Šarapovová. Její první soupeřkou bude Italka Roberta Vinciová.

Ostatní už jsou kritičtější. Andy Murray řekl, že dopingoví hříšníci by si měli cestu zpět do špičky odpracovat. "Ale když se turnaje domnívají, že jim velká jména zajistí lepší prodej lístků, tak to udělají," uvedl. Agnieszka Radwaňská i další hráčky kritizovaly, že by měl někdo po dopingovém trestu dostávat divoké karty. "Ty patří hráčkám po zranění, nemoci nebo jiným náhodným problémům, ale ne po dopingu," má jasno Radwaňská.

Stejně to cítila i Barbora Strýcová, která před čtyřmi lety se sama vracela po dopingovém trestu a musela hrát kvalifikace a nižší turnaje ITF. "I mně by se tehdy divoké karty hodily, ale nejmenuju se Šarapovová. Pro ni se nic ani po trestu nezmění. Může hrát stejné turnaje jako já. Podle mě to není správné. Když něco takového uděláte, měli byste být potrestáni," konstatovala.

Maria Šarapovová
zdroj: USA Today Sports autor: Jayne Kamin

Šarapovová argumentuje, že si trest odpykala. "Kdyby byl můj případ nejasný, každý by mě mohl soudit. Není korektní o mně mluvit špatně," oponovala Ruska, která během nucené pauzy stihla chodit na harvardskou univerzitu a měla mnoho další netenisových aktivit. "Hodně jsem zjistila o životě bez tenisu," vyznala se. Navíc napsala autobiografii, která se k čtenářům dostane v září. 

Nyní se vrací s raketou na kurt. Chce ještě napsat jednu kapitolu. "Jsem ve věku, v kterém bych mohla končit než začínat, ale člověk nechce končit tímto způsobem. Ráda dělám věci podle svého vnitřního hlasu," řekla třicetiletá hráčka, která se v Stuttgartu může potkat i se Strýcovou a Karolínou Plíškovou. Se Šarapovovou by si teoreticky zahrály jen ve finále.

Zdroj
ČTK, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články