Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Samson v semifinále Prague Open zastavilo zranění, padla i Nosková. Ve finále deblu jsou tři Češky

Laura Samson ani turnajová jednička Linda Nosková si na Prague Open ve Stromovce o titul nezahrají. Šestnáctiletá tenistka musela semifinále s šestou nasazenou Magdalenou Frechovou za stavu 6:3, 0:6 a 2:4 kvůli zdravotním problémům skrečovat. Loňská finalistka Nosková prohrála s další Polkou, čtvrtou nasazenou Magdou Linetteovou 3:6, 6:3 a 6:7. Zato ve čtyřhře jsou Lucie Šafářová s Bethanie Mattekovou-Sandsovou, které porazily 6:2, 6:2 pár Camilla Rosatellová, Kimberley Zimmermannová a Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. Finálové zápasy můžete sledovat v pátek od 9:30 na ČT sport i ČT sport Plus.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Závěr a ohlasy utkání Nosková – Linetteová

Devatenáctiletá Nosková se premiérového titulu na okruhu WTA nedočká v Praze ani na třetí pokus. Před dvěma lety dohrála také v semifinále, loni neuspěla ve finále s Japonkou Nao Hibinovou. Proti o 13 let starší Linetteové sice odvrátila šest mečbolů, přesto s ní prohrála i druhé vzájemné střetnutí. Neoplatila jí tak loňskou porážku z Říma.

Česká tenistka ale zahájila duel dobře a v prvním setu vedla díky brzkému brejku 2:0. Poté však prohrála pět her za sebou a sadu ztratila. Také ve druhé sadě přišla o brzké vedení 2:0, v osmém gemu nicméně "brejkla" soupeřku ještě jednou a vývoj srovnala.

Vyrovnaný zápas nabídl dramatické vyvrcholení. Nosková nejprve přišla v osmém gemu o servis, prohrávala 3:5 a Linetteová mohla utkání dopodávat. Rodačka ze Vsetína ale odvrátila šest mečbolů včetně stavu 0:40 a vynutila si pokračování. Semifinále tak rozhodla zkrácená hra, kde však Nosková brzy ztrácela 1:5 a tie-break prohrála 2:7.

"Bohužel jsem se od začátku necítila na kurtu nejlíp. Nepomáhala jsem si jako ostatní dny. Soupeřka ale hrála dobře. Antuka jí sedí víc než mně," řekla po utkání Nosková. "Turnaj beru dobře. Rozehrála jsem se, jak jsem chtěla. Škoda, že to dnes nevyšlo a že si tu nezahraju o titul, ale to je život. Myslím, že to bolí o trochu méně než vloni. Teď už se těším do Paříže," doplnila.

Samson na cestě za další senzací zastavilo zranění

Tenistka domácího TK Sparta Praha Samson, která ve Stromovce startovala díky divoké kartě, zaznamenala navzdory vyřazení životní výsledek. Při premiéře na turnaji WTA porazila Chorvatku Taru Würthovou, krajanku Kateřinu Siniakovou a Rusku Oksanu Selechmetěvovou.

"Tenhle týden jsem si hrozně užila, je to super výsledek. Mrzí mě, že jsem to zakončila takhle. Byl to ale super týden a těším se na další zápasy," řekla finalistka juniorského Roland Garros.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Závěr a ohlasy utkání Frechová – Samson

V semifinále přišla o servis jako první ve třetím gemu. Poté ale dokázala 57. hráčku světa Frechovou třikrát "brejknout" a při podání za stavu 5:3 proměnila pátý setbol.

Ve druhém setu ale měla česká hráčka potíže s levým stehnem, které ji trápilo i v předchozím utkání se Selechmetěvovou. Za stavu 0:5 si vzala pauzu na ošetření, hrozícího "kanára" už ale neodvrátila. Ve třetí sadě následně bojovala do šesté hry. Poté, co Frechová získala vedení 4:2, se mladá Češka rozhodla v zápase nepokračovat.

"Nastupovala jsem s tím, že jsem věděla, že mě to bolí. Hrozně v tom píchalo a postupně se to zhoršovalo, hlavně u bekhendu. Soupeřka mi tam pak začala dost hrát. Já se furt snažila a ve třetím setu jsem si nějakým způsobem vyhrávala servis. Zkoušela jsem to. Jakmile jsem si ho ale prohrála, rozhodla jsem se, že už to nepůjde," popsala Samson.

"Pojedu na magnetickou rezonanci, ale říkali mi, že tam může být malá trhlinka nebo že je to trošku natažené. Uvidím," doplnila Samson.

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou jsou ve finále

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou vyhrály po společném návratu po necelých šesti letech i podruhé. Duel proti Rosatellové a Zimmermannové zvládly za 61 minut. Soupeřkám vzaly pětkrát servis, samy o něj přišly jen jednou. Ve finále se utkají s Krejčíkovou a Siniakovou, které pojaly turnaj jako přípravu na olympijské hry v Paříži, kde budou obhajovat zlato z Tokia, a do finále postoupily bez boje, když tchajwanská dvojice Sie Šu-wej, Tsao Čch'-a-i kvůli zranění odstoupila.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Závěr a ohlasy utkání Šafářová, Matteková-Sandsová – Rosatellová, Zimmermannová

"Je to úžasný, asi jsem to úplně nečekala. Nevěděla jsem, jak to bude vypadat po tak dlouhé době, kdy jsem nehrála žádný zápas, a v tom deblu se odehrává všechno rychle. Ale musím říct, že kde jsme s Bethanií skončily, tam jsme začaly a moc si to užíváme, je krásné si zahrát takhle finále. Asi je to trošku nad plán. Ono už je pro mě všechno nad plán," řekla Šafářová.

Páteční finálový program začne kvůli usnadnění přesunu hráček do Paříže už v 9:30. Otevře ho finále čtyřhry, o titul v singlu se začne hrát nejdříve v 11:30. "Finále v 9:30 je hodně přísné. Chápu samozřejmě ty důvody, takže doufám, že i lidé přijdou takhle brzy ráno. Snídani s sebou," doplnila Šafářová.

Livesport Prague Open (antuka):

Dvouhra – semifinále:
Frechová (6-Pol.) – Samson (ČR) 3:6, 6:0, 4:2 skreč, Linetteová (4-Pol.) – Nosková (1-ČR) 6:3, 3:6, 7:6 (7:2).

Čtyřhra  semifinále:
Krejčíková, Siniaková (1-ČR) – Sie Šu-wej, Tsao Čch'-a-i (3-Tchaj-wan) bez boje, Šafářová, Matteková-Sandsová (ČR/USA) – Rosatellová, Zimmermannová (4-It./Belg.) 6:2, 6:2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články