Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Sampras: Federer je nejlepší tenista všech dob

Paříž – Roger Federer je podle amerického tenisty Peta Samprase největší tenisovou osobností všech dob. Sedmadvacetiletého Švýcara takto ocenil poté, co v Paříži vyrovnal právě Samprasův rekordní zisk čtrnácti grandslamových titulů. Triumfem na Roland Garros dokonce Federer dosáhl toho, co se Američanovi nikdy nepodařilo – vyhrát všechny čtyři grandslamy. Právě ve French Open Sampras nikdy nepostoupil do finále. 

Roger Federer
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo

"Nikdo nikdy nedokázal to, co on za pět let, a pravděpodobně už to nikdy nikdo nedokáže," řekl Sampras v rozhovoru pro agenturu AP. "Mluvilo by se o něm jako o nejlepším hráči bez ohledu na to, jestli by v Paříži vyhrál, nebo ne. Tenhle titul to jen potvrzuje," dodal.

Sampras vyhrál svůj poslední grandslam v roce 2002 na US Open, byl tehdy o čtyři roky starší, než je dnes Federer. Zároveň se jednalo o jeho poslední, 52. grandslamový turnaj. Švýcarský tenista získal čtrnáct titulů během 40 účastí na nejvýznamnějších turnajích.

"Je (Federer) prostě úžasný a je hráčem, který dává sportu kredit a má pozitivní vliv na děti a tenis jako takový," řekl Sampras. "A jsem si jistý, že do své sbírky přidá hodně dalších titulů," dodal.

Federer bude mít šanci získat patnáctý grandslamový titul již za měsíc ve Wimbledonu. "Nechme se překvapit," řekl Sampras.

Asi jediné, čeho může v příštích letech někdejší světová jednička, olympijský vítěz a vítěz všech čtyř grandslamových turnajů Roger Federer ještě dosáhnout, je tzv. grandslam – výhry v Austrálii, Paříži, Wimbledonu i na US Open v jednom roce. To se zatím podařilo pouze Američanu Donu Budgeovi a hned dvakrát Australanu Rodu Laverovi. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články