Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Šampion navždy ve stínu rivalů? Co jsem zasel, to sklízím. Snažím se z chyb poučit, řekl Djokovič

Fanoušci odjakživa milují vítěze. Tenista Novak Djokovič se ovšem jejich přízni oproti největším soupeřům netěší. Po triumfu na Australian Open má 17 grandslamových vavřínů, ale zejména v duelech s Rogerem Federerem (20) a Rafaelem Nadalem (19) čelí nehledě na umístění turnaje enormní přesile v hledišti. Proč zůstává ve stínu rivalů?

Novak Djokovič s trofejí pro vítěze Australian Open
zdroj: ZUMA autor: Bai Xue

V loňském dechberoucím finále Wimbledonu, které Djokovič opanoval navzdory dvěma mečbolům Federera, bylo rozložení sil na tribunách centrálního kurtu do očí bijící. 

"Když fanoušci hlasitě skandovali Roger, Roger, vsugeroval jsem si, že křičí Novak, Novak," popsal s odstupem času dvaatřicetiletý Srb, jenž si sportovní veřejnost částečně zprotivil impulsivním chováním na kurtu.

Ukázal to mimo jiné i v dramatickém zápase o titul na AO s Dominicem Thiemem. Nejprve konfrontoval příznivce v aréně a poté i hlavního rozhodčího Damiena Dumusoise. "Co jsem zasel, to sklízím. V žádném případě jsem nechtěl vytvářet negativní energii."

O osobnosti Novaka Djokoviče se diskutovalo i v Tenis fokus podcastu: (12:43 - 21:48) 

"Četl jsem už spoustu článků o tom, že jsem neoblíbený. Já tento pocit upřímně nemám – obzvlášť mimo kurt," pokračoval Djokovič.  

Fakt, že v popularitě za Federerem a Nadalem výrazně zaostává, bere s nadhledem. "Uznávám, moje emoce jsou sem tam za hranou, ale pomáhají mi udržet se v koncentraci. Na druhou stranu – když udělám chybu, přiznám ji a snažím se z ní poučit."

"Fanoušci drží palce Rogerovi s Rafou více zejména kvůli tomu, co dlouhodobě reprezentují ve světovém tenise, ale rozhodně to neznamená, že mě nenávidí a že musím Srbsko obrátit proti zbytku světa jen proto, že mě ve velkém finále podporovalo míň lidí než soupeře," dodal. 

Doma je králem

Mezi příznivci balkánské země je ovšem opěvovanou modlou. Po finále v Melbourne například hlasitě křepčili před Rod Laver Arenou a skandovali jméno svého "miláčka", během lednového ATP Cupu zase vytvořili Srbsku víceméně domácí prostředí a neporaženého Djokoviče vynášeli do nebes. 

Novak Djokovič
zdroj: ČTK/AP/Steve Christo

Veřejné mínění zbytku světa může fenomenální tenista ovlivnit jen částečně. Nadprůměrnou výkonnost a eventuální zisk dalších grandslamových titulů však bezesporu plně.

Předstihne Federera s Nadalem v tomto ohledu? 

Zdroj
ČT sport, Sky Sports, The Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články