Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Safinová vede světový žebříček WTA

Londýn - Tenistka Dinara Safinová se dnes oficiálně stala světovou jedničkou. Dvaadvacetiletá Ruska v aktuálním žebříčku odsunula na druhé místo Američanku Serenu Williamsovou, která o post první hráčky světa přišla kvůli porážce s Klárou Zakopalovou v prvním kole turnaje v Marbelle. Safinová měla jistotu, že se posune do čela žebříčku WTA již od 8. dubna. Napodobila tak svého bratra Marata, jenž vládl mužskému tenisu devět týdnů v roce 2000. Safinovi se stali prvními sourozenci různého pohlaví, kterým se podařilo dosáhnout na post světové jedničky.

Ruská tenistka nevyužila šanci stát se poprvé světovou jedničkou v polovině minulého měsíce, když vypadla ve čtvrtfinále turnaje v Indian Wells s Běloruskou Viktorií Azarenkovou.

Dinara je po Marii Šarapovové druhou ruskou tenistkou v čele pořadí WTA a celkově devatenáctou světovou jedničkou. Do čela žebříčku se Safinová dostane, aniž vyhrála jediný grandslam. V uplynulých dvanácti měsících triumfovala na čtyřech turnajích a pětkrát pak odešla z finále jako poražená, mimo jiné na Australian Open a Roland Garros.

Z českých tenistek je nejlepší Iveta Benešová, jež klesla z pětadvacáté na devětadvacátou příčku. Další fedcupové reprezentantky Lucie Šafářová a Petra Kvitová, které jsou v týmu pro víkendové semifinále se Spojenými státy americkými, se pohybují v závěru páté desítky.

Djokovič snižuje Federerův náskok na druhém místě žebříčku ATP

Pozici světové jedničky mezi muži si upevnil Španěl Rafael Nadal, jenž jako první tenista v historii vyhrál v Monte Carlu popáté za sebou. Srbský tenista Novak Djokovič díky finálové účasti na turnaji v Monte Carlu snížil náskok Rogera Federera na druhém místě světového žebříčku na 1240 bodů. Před týdnem byl mezi oběma hráči více než dvoutisícový rozdíl, ale sedmadvacetiletý Švýcar neobhájil na monacké antuce loňskou účast ve finále a po překvapivé porážce s krajanem Stanislasem Wawrinkou se s turnajem rozloučil už v osmifinále.

První letošní antukový turnaj série Masters se nevydařil českým tenistům Radku Štěpánkovi a Tomáši Berdychovi, kteří vypadli hned v prvním kole. Zatímco Štěpánek zůstal navzdory tomu v žebříčku devatenáctý, Berdych klesl o tři příčky na 28. pozici.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články