Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Šafářová udolala ve dvou setech Stosurovou, Česko vede 2:0

Ostrava - České tenistky vedou v zápase 1. kola Světové skupiny Fed Cupu nad Austrálií 2:0. První bod pro obhájkyně titulu, které usilují o třetí vítězství v soutěži za sebou, získala v úvodní dvouhře jednička Petra Kvitová po vítězství 7:6 a 6:3 nad Jarmilou Gajdošovou. V druhém singlu Lucie Šafářová zvládla ve vyrovnaném duelu proti světové devítce Samantě Stosurové oba tie-breaky a Česko tak dělí jediná výhra od pátého postupu do semifinále po sobě.

Lucie Šafářová
zdroj: AP autor: Petr David Josek

Kvitová v úvodu sezony hledá formu a i na začátku utkání působila nejistě a nervózně. Na rychlém dvorci ČEZ Arény střídala světlé momenty se zbytečnými chybami a o první set musela tvrdě bojovat. "Vzhledem k tomu, jak probíhala dosavadní sezona, nikdo nemohl čekat jednoduchý zápas. Na to, jak jsem byla v prvním setu nervózní, to dopadlo docela dobře. V druhém už to bylo lepší a uvolněnější. Určitě mě tahle výhra uklidnila," řekla Kvitová pro ČT.

V úvodní hře ještě stačila stejně jako soupeřka o hru později odvrátit brejkbol, v pátém gamu už ale o servis přišla a musela dotahovat. Česká jednička však zabojovala, ztracené podání si v osmé hře vzala díky třem vítězným úderům zpět a od stavu 2:4 uhrála tři gamy po sobě.

Petra Kvitová
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Další kritickou chvíli přežila dvaadvacetiletá Kvitová při skóre 5:5, kdy čelila dvěma brejkbolům. Hrozbu riskantní hrou znovu zažehnala a v tie-breaku už dominovala. Ve výměnách vsadila na křížné údery a o tři roky starší rodačce z Bratislavy Gajdošové povolila ve zkrácené hře pouze dva míče.

Vítězným tie-breakem zlomila osmá hráčka světa zápas na svou stranu. Uklidnila se, počet nevynucených chyb snížila na méně než polovinu a po dvou brejcích rychle získala nad 168. tenistkou světa vedení 4:1. Pak sice prohrála obě svá zbylá podání, o výhru se už ale připravit nenechala.

Šafářová, která v minulých dnech zápasila s poraněným kolenem, musela otáčet ještě nepříznivější skóre. O devět příček výše postavené Australance chyběl v úvodu jediný míč k vedení 4:0, brejkboly ale nevyužila a domácí dvojka snížila na 3:4. Vzápětí ale opět přišla o servis a Stosurová si v následujícím gamu vypracovala tři setboly.

V klíčové chvíli ale světová devítka doslova zkolabovala a po sérii dvojchyb Šafářovou vrátila do hry. Další dva setboly promarnila rozhozená Stosurová v tie-breaku a ostravská hala vzápětí bouřila, když rodačka z Brna využila po 82 minutách hned svou první šanci k ukončení sady. Šafářová si naplno zvykla na soupeřčin čopovaný bekhend, na startu druhého setu okamžitě smazala brejk a pak si držela servis až do stavu 5:5.

Kapitán Petr Pála pro ČT: "Je to 2:0 a jsem strašně šťastný, že to holky takhle dotáhly. Petra hrála velice solidně a zápas Lucky měl vše, co má mít. Teď se budeme snažit maximálně připravit na to, abychom to zítra dotáhli."

Stosurová se dostala do vedení, nabídnutou šanci ale znovu trestuhodně zahodila. Šafářová srovnala a v tie-breaku už kralovala. Nad soupeřkou vyhrála stejně jako v posledním vzájemném duelu dvakrát 7:6 a ve Fed Cupu si připsala čtvrté vítězství po sobě.

"Na začátku tam byla trošku nervozitka, ale vracely se mi vzpomínky na finále. Bylo to velice těžké, s ní jsou ty zápasy vždy vyrovnané. Zvládla jsem to skvěle," pochvalovala si Šafářová.

Radost české lavičky po vítězství Šafářové
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Lucie Šafářová: "Byl to hodně podobný zápas, jako jsme posledně hrály v Montrealu. Taky na dva tie-breaky, taky jsem je zvládla. Trošku to člověk měl v hlavě. Hlavně jsem už nechtěla hrát třetí set, protože to bylo strašně dlouhé a vyčerpávající."

V utkání prvního kola Fed Cupu mezi Itálií a USA, ze kterého vzejde případný semifinálový soupeř českých tenistek, je po prvním dnu nerozhodný stav 1:1. Úvodní dvouhru v Rimini získala pro domácí tým Sara Erraniová, o vyrovnání se postarala Varvara Lepchenková.

Smůla potkala slovenské tenistky při utkání v Srbsku. Po úvodním vítězství Daniely Hantuchové nad Bojanou Jovanovskou 7:5, 6:2 mohla druhý bod přidat Dominika Cibulková, kvůli křečím ale musela zápas skrečovat. Nad Vesnou Doloncovou v té chvíli vedla 6:4 a 5:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články