Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Šafářová: Snažím se nezbláznit radostí. Byl to jeden z mých nejlepších výkonů

Paříž – Radostí skákala po kurtu a do ochozů posílala polibky. Lucie Šafářová po výhře v osmifinále French Open nad Ruskou Marií Šarapovovou zářila štěstím. Česká hráčka si díky triumfu zahraje poprvé v Paříži čtvrtfinále a nejspíše se premiérově dostane do světové desítky. Sama si však uvědomuje, že emoce před dalšími zápasy musí krotit.

Spokojená Lucie Šafářová odchází z kurtu na French Open
zdroj: ČTK/AP autor: David Vincent

"Snažím se z toho teď nezbláznit radostí. Čeká mě další zápas a na ten se musím koncentrovat. Byla bych ráda, kdyby to tady ještě nekončilo," řekla Šafářová po výhře nad světovou dvojkou Šarapovovou po výborném výkonu 7:6, 6:4. "Takhle šťastná jsem mockrát za život nebyla. Bylo to úžasné, takže si to moc užívám," zářila.

Mnoho času na odpočinek nemá. Zápas s Ruskou odehrála kvůli dešti místo v neděli až v pondělí a už v úterý ji čeká v duelu o semifinále turnajová jednadvacítka Španělka Garbiňe Muguruzaová. "Když se vyhrává, tak to nevadí," usmála se Češka.

Proti Šarapovové předvedla brněnská rodačka jeden ze svých nejlepších zápasů kariéry. "Jo, mohla bych to takhle říct," přikývla a doplnila: "Důležité bylo, abych zůstala pozitivní. Marie je známá tím, že je za každého stavu schopna utkání otočit, a stalo se mi to i v minulosti. Opakovala jsem si: jdu si pro to a ono to musí přijít."

Na jedničku zvládla především koncovky. V tie-breaku prvního setu soupeřce povolila jen tři míče a za stavu 5:4 ve druhé sadě vzala Šarapovové servis. "Toho si asi nejvíc cením, že jsem klíčové momenty zvládla líp než ona. To se v minulosti nestalo. Za to jsem strašně ráda," přiznala osmadvacetiletá hráčka.

Její pohodu na kurtu dokumentují kritické momenty. Třeba ve druhém setu zkazila při brejkbolu na 4:2 nahraný úder; chybu udělala i při prvním mečbolu, ale místo frustrace se jí na tváři objevil úsměv. "Vím, že tyhle momenty dokážou otáčet zápas, takže jsem se na to okamžitě snažila zapomenout a soustředit se dál, protože jsem věřila, že další šance dostanu a využiju je, což se taky stalo. Není to úplně jednoduché, jsem v ten moment hodně naštvaná, ale nejlepší je tomu se usmát," řekla Šafářová.

Hodně ji potěší, pokud se skutečně dostane do světové desítky. "Desítka je životní cíl," uvedla. Už před rokem na Top 10 "klepala", ale nakonec neuspěla. "Tak jsem si říkala, že nemám co ztratit. Když to nevyjde, tak kariéra byla pořád dobrá, ale stále se o to snažím a snažím se laťku posunout dopředu," líčila Šafářová.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih zápasu Šafářová - Šarapovová

V desítce by byla jako sedmá z českých rodaček od zavedení žebříčku WTA v roce 1975. "Ve finále je jedno, jestli jste devět, nebo jedenáct, ale bude jednou krásný si říct, že jsem byla mezi deseti nejlepšími na světě," řekla a dodala, že největší změnou v její hře za poslední dva roky pod vedením Kanaďana Roba Steckleyho je vyrovnanost. "Zkušenosti a že zvládám klíčové situace," doplnila.

Ve čtvrtfinále ji čeká soupeřka, se kterou nikdy nehrála. "Ani jsem s ní nikdy netrénovala," podotkla Šafářová. "Párkrát jsem ji viděla. Výborně servíruje a hraje hodně agresivně. Probereme a poladíme to s koučem," dodala česká tenistka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články