Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Šafářová smetla Smitkovou, Záhlavovou-Strýcovou čeká Kvitová

Londýn – Český tenis má poprvé v historii v ženské dvouhře ve Wimbledonu trojnásobné čtvrtfinálové zastoupení a už nyní má jisté semifinále. Lucie Šafářová podruhé v kariéře postoupila ze 4. kola grandslamu, když smetla devatenáctiletou krajanku Terezu Smitkovou 6:0 a 6:2. Její další soupeřkou bude Ruska Jekatěrina Makarovová, která zdolala 6:3, 6:0 čtvrtou nasazenou Agnieszku Radwaňskou. Tento zápas jste mohli sledovat prostřednictvím textové on-line reportáže. Barbora Záhlavová-Strýcová přehrála bývalou světovou jedničku Caroline Wozniackou z Dánska 6:2 a 7:5 a ve čtvrtfinále jí čeká šestá nasazená krajanka Petra Kvitová.

Lucie Šafářová
zdroj: ČTK/AP

Třiadvacátá nasazená Šafářová předvedla v utkání s grandslamovou debutantkou Smitkovou (175. WTA) precizní výkon. V prvním setu neudělala ve hře chybu, hrála razantně i přesně a nervózní soupeřce nadělila za 21 minut "kanára".

Na začátku druhého setu si Smitková vyhrála čistou hrou podání, ale Šafářová měla dál zápas pod kontrolou. Od stavu 1:2 získala pět her a jasně postoupila. Šafářová udělala pouhé čtyři nevynucené chyby, z toho tři byly dvojchyby.

"Lucka hrála skvěle, nedala mi šanci. Smetla mě," řekla Smitková, která mohla postoupit do čtvrtfinále Wimbledonu jako nejníže postavená hráčka ve světovém žebříčku v Open éře. "Ukázala jsem, že můžu patřit mezi tyhle holky. Prohrála jsem, ale za chvilku si to užiju. Byl to pro mě skvělý turnaj," řekla Smitková.

Šafářová je v grandslamovém čtvrtfinále po sedmi letech. Dosud jedinkrát to dokázala na Australian Open v roce 2007. Ve čtvrtfinále bude hrát s Ruskou Makarovovou, jež nečekaně hladce 6:3, 6:0 porazila čtvrtou nasazenou Agnieszku Radwaňskou z Polska. S turnajovou dvaadvacítkou Makarovovou má Šafářová vyrovnanou bilanci 1:1, na trávě spolu ještě nehrály.


Záhlavová-Strýcová využila šestý mečbol

Záhlavová-Strýcová navázala proti Wozniacké na výkon ze 3. kola, ve kterém porazila druhou hráčku světa Li Na z Číny. I proti Dánce hrála agresivněji a především pestře. Vedle výměn od základní čáry dokázala míč šikovně zkrátit za síť, dojít si k síti pro vítězný bod a předvést už tak málo vídaný prvek, jakým je servis-volej.

Po rychle získaném prvním setu se Záhlavová-Strýcová dostala do brejku i na začátku druhé sady, ale o ten přišla. Za stavu 5:4 Češka nevyužila dva mečboly, ale o dvě hry později už se po šestém mečbolu a autu soupeřky radovala z výhry.

Kvitová v utkání s Pcheng Šuaj výborně podávala. Soupeřce nabídla jen jeden brejkbol, který suverénně odvrátila. Jinak hrála dlouhé a razantní míče a většinou měla ve výměnách převahu. "Nelze srovnávat letošní ročník s rokem 2011, kdy jsem vyhrála. Teď jsem o něco zkušenější, ale zase hraju pod větším tlakem. Zatím se mi daří, ale s Bárou mě čeká hodně těžký zápas," řekla Kvitová.

Čtvrtfinále dvouhry žen je ve Wimbledonu na pořadu už v úterý. Kvitová vede vzájemnou bilanci se Záhlavovou-Strýcovou 3:1 na zápasy, naposledy se střetly předloni. "Je zajímavé, že jsou tři Češky ve čtvrtfinále. Je to jeden z nejlepších českých grandslamů z pohledu žen. A jelikož hraju s Bárou, tak máme jistou semifinalistku, což je skvělé," radovala se Kvitová.Aa

Dvouhra žen - 4. kolo: Šafářová (23-ČR) - Smitková (ČR) 6:0, 6:2, Záhlavová-Strýcová (ČR) - Wozniacká (16-Dán.) 6:2, 7:5, Kvitová (6-ČR) - Pcheng Šuaj (Čína) 6:3, 6:2, Bouchardová (13-Kan.) - Cornetová (25-Fr.) 7:6 (7:5), 7:5, Makarovová (22-Rus.) - A. Radwaňská 6:3, 6:0.

Dvouhra žen - 3. kolo:  Lisická (19-Něm.) - Ivanovičová (11-Srb.) 6:4, 3:6, 6:1, Švedovová (Kaz.) - Keysová (USA) 7:6 (9:7), 6:6 skreč.

Dvouhra mužů -  4. kolo: Čilič (26-Chorv.) - Chardy (Fr.) 7:6 (10:8), 6:4, 6:4.

Dvouhra mužů - 3. kolo: Wawrinka (5-Švýc.) - Istomin (Uzb.) 6:3, 6:3, 6:4, F. López (19-Šp.) - Isner (9-USA) 6:7 (8:10), 7:6 (8:6), 7:6 (7:3), 7:5, Murray (3-Brit.) - Anderson (20-JAR) 6:4, 6:3, 7:6 (8:6).
   
Čtyřhra žen - 2. kolo: Görgesová, Grönefeldová (10-Něm.) - Hrdinová, Jovanovská (ČR/Srb.) 6:4, 6:2, Hlaváčková, Čeng Ťie (9-ČR/Čína) - Duševinová, Scheepersová (Rus./JAR) 6:4, 6:1.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články