Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Šafářová se s Mattekovou-Sandsovou probojovala do finále čtyřhry

Melbourne – Tenistka Lucie Šafářová má na Australian Open na dosah první grandslamový titul ve čtyřhře. S Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou postoupily v Melbourne do finále. Naopak Barbora Záhlavová-Strýcová s Nizozemkou Michaellou Krajicekovou v semifinále neuspěly.

Šafářová a Matteková-Sandsová měly v semifinále ulehčenou práci. Nad Julií Görgesovou a Annou-Lenou Grönefeldovou vyhrály první set 6:0, pak Němky kvůli onemocnění Görgesové zápas vzdaly. V pátečním finále se česko-americká dvojice střetne s Číňankou Čeng Ťie a Chan Yung-Jan z Tchaj-wanu. Ty vyřadily Záhlavovou-Strýcovou a Krajicekovou po výhře 6:3 a 6:2.

"Je mi líto Julie, že se necítí dobře, ale snad se dá brzy dohromady. Myslím, že jsme jinak hrály od začátku zápasu dobře," řekla Šafářová. S Mattekovou-Sandsovou se dala Šafářová dohromady na čtyřhru poprvé v kariéře díky svému kanadskému kouči Robu Steckleymu. "Známe se s Bethanií dlouho, ale můj trenér kamarádí s jejím manželem. Před sezonou jsme si psaly a řekly si: Pojďme hrát spolu v Melbourne čtyřhru. A zdá se, že to bylo dobré rozhodnutí," smála se Šafářová.

"Měly jsme s Bethanií od prvního kola těžké soupeřky, ale hrajeme výborně a teď se těšíme na finále. Koukaly jsme se v semifinále na Čeng Ťie a Chan Yung-Jan a hrajou velice dobře. Musíme být připravené," řekla Šafářová. Ve finále čtyřhry žen na Australian Open je Šafářová první Češkou po 20 letech. Andrea Hlaváčková usilovala o postup do semifinále smíšené čtyřhry, ale s Rakušanem Alexanderem Peyou nestačili na Martinu Hingisovou a Leandera Paese. Švýcarsko-indickému páru ve čtvrtfinále podlehli 3:6 a 1:6.

Sestry Williamsovy se v semifinále nepotkají

Ve dvouhře žen nedojde na semifinále sester Williamsových. Světová jednička Serena Williamsová sice porazila Slovenku Dominiku Cibulkovou dvakrát 6:2, ale Venus Williamsová prohrála s mladou krajankou Madison Keysovou, přemožitelkou Petry Kvitové ze třetího kola, ve třech setech 3:6, 6:4 a 4:6. "Musím mluvit krátce, pořád kašlu," řekla Serena Williamsová po postupu do semifinále.

V posledních dnech byla nachlazená. "Je to horší a horší, ale snad se to zlepší," doufala Američanka, která v utkání se slovenskou tenistkou nastřílela 31 vítězných míčů a dvě výhry ji dělí od šestého titulu v Melbourne. Devatenáctiletá Keysová je poprvé v grandslamovém semifinále. "Jsem nadšená a moc ráda, ale zároveň pořád soustředěná na další zápas," řekla. Ve druhém setu duelu s Venus Williamsovou si Keysová nechala ošetřit nohu a dostala prášky proti bolesti. "Naštěstí to pomohlo a i proti Sereně chci hrát naplno," dodala Keysová. 

Druhou semifinálovou dvojici dvouhry mužů vytvořili loňský vítěz Stan Wawrinka a první hráč světa Novak Djokovič. Vítěz jejich zápasu může být nedělním soupeřem Tomáše Berdycha ve finále, pokud český hráč zdolá v semifinále Brita Andyho Murrayho. Švýcar Wawrinka si ve čtvrtfinále poradil ve třech setech s Japoncem Keiem Nišikorim 6:3, 6:4 a 7:6. Djokovič musel s Milosem Raonicem do zkrácené hry v prvním setu, pak Kanaďana snadno přehrál 7:6, 6:4 a 6:2.

Tenisový turnaj Australian Open:

Muži:

Dvouhra - čtvrtfinále: Wawrinka (4-Švýc.) - Nišikori (5-Jap.) 6:3, 6:4, 7:6 (8:6), Djokovič (1-Srb.) - Raonic (8-Kan.) 7:6 (7:5), 6:4, 6:2.

Ženy:

Dvouhra - čtvrtfinále: S. Williamsová (1-USA) - Cibulková (11-SR) 6:2, 6:2, Keysová (USA) - V. Williamsová (18-USA) 6:3, 4:6, 6:4.

Čtyřhra - semifinále: Šafářová, Matteková-Sandsová (ČR/USA) - Görgesová, Grönefeldová (16-Něm.). 6:0 skreč, Ťie Čeng, Chan Yung-Jan (14-Čína/Tchaj-wan) - Záhlavová-Strýcová, Krajiceková (13-ČR/Niz.) 6:3, 6:2.

Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále: Hingisová, Paes (7-Švýc./Indie) - Hlaváčková, Peya (4-ČR/Rak.) 6:3, 6:1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články