Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Šafářová otočila finále se Stosurovou a vyhrála Prague Open

Praha - Lucie Šafářová zvládla třísetovou bitvu se Samanthou Stosurovou a vyhrála domácí turnaj WTA Prague Open. Druhá nasazená hráčka prohrála první set 3:6, další dvě sady ale ovládla 6:1 a 6:4. Šafářová navázala na loňské vítězství Karolíny Plíškové a získala první titul od loňského únorového triumfu v Dauhá.

Lucie Šafářová s trofejí pro vítězku Prague Open
zdroj: ČT4 autor: Michal Kamaryt

Devětadvacetiletá brněnská rodačka se stala trochu nečekanou vítězkou antukového turnaje ve Stromovce. Loňská finalistka Roland Garros před ním nevyhrála v této sezoně, kterou začala kvůli nemoci se zpožděním, ani jeden zápas ve dvouhře.

"Jsem tak dojatá, že ani nevím, jestli vám vůbec něco řeknu," řekla Šafářová při slavnostním vyhlášení. "Před půl rokem jsem ležela v posteli a nemohla jsem se hýbat. Je to pro mě emotivní, že se mi to povedlo tady a velkou zásluhu na tom máte i vy, jak jste mě tlačili. Atmosféra ve finále byla úžasná," děkovala fanouškům.

Sedmým triumfem na okruhu WTA se Šafářová dotáhla v pořadí českých hráček na sedmou Reginu Maršíkovou. Z aktivních hráček má nejvíce titulů Petra Kvitová (17), nedostižná je v čele se 167. vavříny z dvouhry Martina Navrátilová.

Nasazené čtyřce Stosurové se ve finále snažila podle plánu hrát co nejvíc přes slabší bekhend, ale sama zprvu chybovala. Ve druhé hře přišla o podání, v sedmé nevyužila brejkbol a o první set před plnými tribunami přišla. "Samantha začala strašně dobře. Výborně servírovala a pořád jsem byla v defenzivě," řekla Šafářová.

Do hry dostala Šafářovou soupeřka. Stosurová udělala ve druhém gamu druhé sady dvojchyby a věnovala české tenistce servis. "Trošku jsem ztratila koncentraci a ona si pak začala věřit," řekla Strosurová. Fedcupová vítězka Šafářová šanci využila, zlepšila se, udělala krok do kurtu, přidala na razanci a druhý set získala rychle 6:1.

V rozhodujícím setu dominovaly obě hráčky na podání. Rozhodující brejk získala Šafářová čistou hrou po skvělých výměnách na 4:3. "To byl výborný game a pak jsem si už udržela servis," řekla Šafářová. Stejně jako celý turnaj i ve finále výborně podávala, což dokázala i v koncovce.

Esem číslo třináct si připravila druhý mečbol, čtrnáctým souboj ukončila a vyslechla si bouřlivé ovace. "Lucie si prošla těžkými měsíci a já vím, jaké to je, protože jsem prožila něco podobného a vím, jak je těžké se vracet. Bez ohledu na prohru jsem ráda, že vyhrála, protože je vynikající hráčka a skvělý člověk," řekla Stosurová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články