Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Šafářová o letošní sezoně: Díky čtyřhře nemůžu říct, že byla neúspěšná

Singapur – Rozporuplný rok prožívá Lucie Šafářová. Ve dvouhře, která je pro českou tenistku prioritou, se po zdravotních problémech nedokázala vrátit k dřívějším výkonům, což vedlo k propadu až na 63. příčku žebříčku WTA. Ve čtyřhře však získala olympijský bronz a po boku Američanky Mattekové-Sandsové navíc opanovala grandslamové US Open. Vzhledem k dalším společným úspěchům si zajistily účast na Turnaji mistryň.

V singlu sice Šafářová vyhrála domácí antukový turnaj na Spartě, ale jinak spíše strádala a sezonu ukončila s nelichotivou bilancí 15 vítězství a 18 porážek. Zatímco loňský rok ověnčený finále Roland Garros končila ve světovém žebříčku devátá, nyní je až za polovinou první stovky.

Rok 2016 byl z pohledu devětadvacetileté hráčky náročný. "Díky čtyřhře ale nemůžu říct, že byl neúspěšný," dodala. V Riu de Janeiro získala bronzový olympijský kov ve dvojici s Barborou Strýcovou a na konci sezony září po boku Bethanie Mattekové-Sandsové z USA. "Singl je ale pořád prioritou. V tom se nedařilo, jak bych si představovala," řekla brněnská rodačka.

Letošní sezonu kvůli vleklým zdravotním problémům (loni v září léčila bakteriální infekci a koncem roku zánět kloubů, pozn. autora) odstartovala až koncem února. "V prosinci jsem nevěděla, jestli budu vůbec hrát. Nakonec jsem zvládla skoro celou sezonu se vším cestováním. I když to nebylo singlově ideální, tak jsem odehrála dobré zápasy. Nemyslím si, že můj tenis ve dvouhře je špatný," konstatovala.

Do koloběhu turnajů vyrazila prakticky bez přípravy. Absolvovala jen čtrnáctidenní trénink. "A mám pocit, že jsem celý rok vařila z vody. Natrénováno nebylo, chyběla kondice, což se projevilo. Teď se cítím dost unavená, takže to chci do příštího roku napravit a připravit se," uvedla Šafářová.

Rok byl těžký i proto, že pomalu vyhasínalo původně úspěšné spojení s koučem Robem Steckleym. Po US Open s ním česká fedcupová reprezentantka ukončila po téměř třech a půl letech spolupráci. "Bylo to těžké, protože jsme spolu zažili spoustu úspěchů, singlově moje největší, ale každá tenisová spolupráce dojde ke konci. Už to dál nefungovalo."

Sezonu dokončila s Františkem Čermákem, který letos chvíli vedl také Petru Kvitovou, a s bývalým deblistou vykročí i do příštího roku. "Nemyslím si, že v mém věku se dá něco výrazně změnit, ale každý trenér přinese něco nového. Franta je fajn člověk. Je s ním pohoda, má zároveň velké cíle a má v tom i srdce. Tenisu rozumí. Cítila jsem, že je pro mě dobrou volbou," pokračovala Šafářová. 

Angažováním Čermáka se po letech vrátila k českému kouči. Před Steckleym ji dva roky vedla Srbka Biljana Veselinovičová. "Na angličtinu už jsem si zvykla, ale je fajn se bavit v rodném jazyce. Člověk má slovní zásobu přece jen větší," doplnila.

Šafářová a Matteková-Sandsová s trofejí po triumfu v Pekingu
zdroj: REUTERS autor: Thomas Peter

Účast ve čtyřhře na Turnaji mistryň je pro Šafářovou poslední letošní akcí. Kvůli únavě a předchozím zdravotním problémům se omluvila z finále Fed Cupu. "Jsem týmová hráčka. Bylo to těžké se účasti vzdát, ale tenisový kalendář je strašně nabitý. Někde si odpočinout musím. Jsem unavená a jít přes hranu moc dlouho je pro mě hodně nebezpečné. Je mi to líto, ale jinak to nešlo udělat."

Prozatím nechce spekulovat, jak dlouho ještě s raketou vydrží kočovat po světě. Nicméně tuší, že už před sebou moc let profesionálního hraní nemá. "Příští rok mi bude třicet. Trošku tlačí biologické hodiny a rodina. Chci ale mít ze sportu radost, kterou zatím pořád cítím," usmála se.

"Nejdůležitější je teď trpělivost. Stále mám před sebou ještě pár dobrých let, ale vidím, že není lehké se vrátit do špičky. Přesto věřím, že to můžu dokázat," zakončila Šafářová, která byla loni pátá na světě.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články