Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Šafářová náskok Češek nezvýšila, Fed Cup po prvním dnu 1:1

Moskva - České tenistky ve finálové sérii Fed Cupu proti Rusku hrají po prvním hracím dnu 1:1. Lucii Šafářové se po úvodní výhře své kolegyně Petry Kvitové nepodařilo náskok Češek před rozhodujícími zápasy zvýraznit. S favorizovanou Světlanou Kuzněcovovou prohrála 0:2 po setech 2:6 a 3:6, když české hráčce nevyšel servis ani hra od základní čáry a během zápasu se dopustila 30 nevynucených chyb. V úvodní dvouhře naopak snadno zvítězila čerstvá vítězka Turnaje mistryň Kvitová nad sedmadvacátou hráčkou světového žebříčku Marií Kirilenkovou snadno 2:0 po setech 6:2 a 6:2.

Lucie Šafářová
zdroj: ČTK/AP autor: Mischa Japanidze

Jednadvacetiletá Kvitová se v prvním zápase pár minut zahřívala. V úvodu prohrála pět výměn v řadě, ale brzy se vývoj zápasu otočil a česká tenistka na kurtu dominovala. Stejně jako minulý týden v Istanbulu ji zdobil agresivní styl plný rychlých míčů, které doplňovala úspěšnými náběhy k síti. Navíc výborně podávala. "Ono to vypadá lehce asi jenom podle skóre, ale ten zápas byl víceméně o mém servisu, který mi v začátku hodně pomáhal, a kvůli němu jsem vlastně zvládla celý zápas," uvedla pro ČT po zápase Kvitová.

Na hru Kvitové neměla 27. hráčka světa Kirilenková odpověď. Od stavu 1:2 v první sadě vyhrála rodačka z Fulneku sedm her v řadě a rozhodla o výsledku. Ve zpola zaplněné hale slavila za hodinu a deset minut početná skupina českých fandů první bod pokřikem: "Petra! Petra!" Kvitová potvrdila roli favoritky i svou letošní halovou a fedcupovou formu. V hale vyhrála v této sezoně již podvacáté, aniž by byla poražena.

Kvitová v utkání perfektně vycházela i volba Jestřábího oka - čtyřikrát rozhodlo pro českou hráčku jen pár milimetrů. "Musím přiznat, že tam bylo i štěstí. Takové kousky, které jsem měla, to není jen tak," usmála se rodačka z Fulneku po utkání.

Šafářová začala souboj s Kuzněcovovou svázaná nervozitou. Neklid české dvojky demonstroval hned první game, v kterém sice vedla 30:0, ale pak své podání soupeřce darovala po dvou dvojchybách a dvou nevynucených chybách. Šafářová po čtvrt hodině prohrávala 0:4. Kuzněcovová vyrukovala na českou soupeřku s chytrou vyčkávají taktikou a Šafářová doplatila na mnoho vlastních chyb. Když už chvilku držela míč ve hře, najednou Ruska nebezpečně přitvrdila a ukázala své kvality na síti.

Na začátku druhého setu si Šafářová prohrála po dlouhém gamu opět podání, ale vzápětí dokázala vzít Rusce servis a vedla 2:1. Obrat se ale nekonal. Dobře naladěná Kuzněcovová se nenechala rozhodit a Šafářová střídala slibné míče s chybami. Čtyřiadvacetiletá Šafářová ztratila podání opět v páté a v deváté hře druhé sady a zápas se ocitl v troskách, i kvůli třiceti nevynuceným chybám. Po dvaaosmdesáti minutách hry Češka při prvním mečbolu nedosáhla na úder Kuzněcovové. "Nechytla jsem začátek a dělala jsem spoustu chyb. Strašně jsem chtěla přinést ten bod, což bylo asi trošku svazující... Světlana byla agresivní, nedělala chyby a těžko se mi s ní hrálo," konstatovala Šafářová.

O držitelkách trofeje pro rok 2011 se v Olympijské hale rozhodne v neděli. Nejdříve v 11:00 nastoupí Kvitová proti Kuzněcovové a pak Šafářová proti Anastasii Pavljučenkové. Do závěrečné čtyřhry jsou nahlášeny páry Květa Peschkeová, Lucie Hradecká a Pavljučenková s Jelenou Vesninovou. Oba kapitáni ale mohou dvojice ještě měnit.

Je nám líto, video expirovalo.
Fed Cup 2011
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články